Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Het lijkt erop dat de regelgeving omtrent cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) vooralsnog erg vaag blijft in Rusland.
Een nieuwe wetsvoorstel van het Russische ministerie van Financiën verbiedt de meeste vormen van transacties met crypto. Dat meldt de Russische krant Izvestia op 3 september.
Volgens de populaire krant worden in de nieuwe wet bijna alle vormen van transacties met cryptocurrencies verboden, behalve in de volgende drie scenario’s: dat zijn via erfenis, faillissement en beslag.
Dat betekent ook dat bitcoin-mining vrijwel onmogelijk wordt. Mining is vooralsnog legaal in het land, maar het ontvangen van bitcoin, wat de inkomsten zijn voor miners, wordt dan illegaal. Dmitry Zakharov, CEO van de Moscow Digital School, zegt
Deze formulering voorspelt niet veel goeds voor miners, aangezien het niet duidelijk is hoe ze betaald kunnen worden. Misschien zullen experts proberen een aantal juridische constructies te bedenken, maar ze zullen allemaal in verband worden gebracht met aanzienlijke risico’s van administratieve en strafrechtelijke aansprakelijkheid.
Volgens de Bitcoin Mining Map van Camebridge University is Rusland het derde grootste land in de bitcoin-mining sector en verantwoordelijk voor bijna 7% van alle mining.
Het nieuwe wetsvoorstel is een wijziging op een nieuwe wet omtrent digitale valuta die onlangs door de Russische president Vladimir Putin is ondertekend. Deze wet maakt het gebruik van crypto als betaalmiddel illegaal in het land.
Izvestia meldt dat burgers een boete kunnen ontvangen 100.000 Russische roebel (€1.120) en een celstraf van zeven jaar. Boetes voor bedrijven kunnen oplopen tot een miljoen roebel (€11.200).
In juni kwam nog naar buiten dat illegale crypto-miners bijna $450 miljoen roebel aan stroom hadden gestolen in Rusland.