Khiem Nguyen Khiem Nguyen
3 min. leestijd

Bitcoin mining biedt kans – ‘95% van warmte kan gebruikt worden’

Er is nog veel onbegrip omtrent BTC mining

Bitcoin-BTC
s
icon-mining
Mining
Bitcoin mining biedt kans - '95% van warmte kan gebruikt worden'

Foto: Bitcoin Amsterdam 2024

Tijdens Bitcoin Amsterdam 2024 spraken experts Maximilian Obwexer (21energy), Bert de Groot (Bitcoin Brabant) en Brad Tomm (MARA) over de toenemende rol van Bitcoin mining in de energietransitie. Hoewel het vaak wordt gezien als energieverspillend, blijkt mining verrassend nuttig te zijn voor warmtehergebruik en het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken.

Hergebruik van warmte bitcoin miners voor duurzaamheid

Een van de meest opvallende inzichten uit het panel was het hergebruik van de warmte die vrijkomt bij bitcoin mining. In plaats van deze energie verloren te laten gaan, kan het worden ingezet om gebouwen of serres te verwarmen, vooral in koudere regio’s waar veel warmte nodig is. Dit maakt bitcoin mining een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele verwarmingsmethoden, zoals fossiele brandstoffen.

“Tot 95% van de warmte die bitcoin miners produceren kan worden opgevangen en nuttig gebruikt.”

Innovaties zoals “heatbuffers“, systemen die overtollige warmte opslaan voor later gebruik, dragen bij aan een constante warmtevoorziening. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van de opgewekte energie, wat het proces duurzamer maakt.

Bijdrage aan netwerkstabilisatie van Bitcoin

Naast het hergebruik van warmte, kan bitcoin mining ook helpen bij de stabilisatie van elektriciteitsnetwerken. Vooral in combinatie met hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie, biedt mining waardevolle ondersteuning. Deze energiebronnen produceren vaak wisselende hoeveelheden stroom, waardoor het elektriciteitsnet onstabiel kan worden. Obwexer gaf een concreet voorbeeld:

“In Oostenrijk kreeg men vorige week zelfs betaald om elektriciteit af te nemen vanwege een overschot aan zonne-energie. Bitcoin miners kunnen zo’n overschot benutten en het net helpen stabiliseren.”

Bitcoin miners kunnen hun energieverbruik aanpassen op basis van de beschikbare energie. Dit helpt verspilling van energie te voorkomen en maakt het netwerk efficiënter.

Stigmatisering en misconcepties: De grootste uitdagingen

Ondanks de voordelen van het minen van bitcoins, wordt het nog vaak bekritiseerd vanwege vermeende schadelijke milieueffecten. Dit negatieve imago is vooral te wijten aan stigmatisering en een gebrek aan educatie over de daadwerkelijke rol van mining in de energietransitie. Een van de panelleden benadrukten:

“Er is veel onbegrip over het feit dat bitcoin mining juist kan helpen met duurzaamheid.”

Veel mensen denken dat mining altijd leidt tot energieverspilling, terwijl het juist kan helpen bij het benutten van overtollige energie en het verbeteren van netwerken. Door meer educatie en voorlichting kan dit negatieve beeld worden aangepakt, waardoor de bredere voordelen van Bitcoin mining beter worden begrepen en gewaardeerd.

Uit de paneldiscussie blijkt dat bitcoin mining het potentieel heeft om een grote rol te spelen in de energietransitie. Het kan warmte hergebruiken en helpen bij de stabilisatie van netwerken, vooral wanneer het wordt gecombineerd met hernieuwbare energiebronnen. Hoewel er nog uitdagingen zijn rond publieke perceptie, kan meer educatie helpen om de stigmatisering te doorbreken en te laten zien hoe bitcoin miners daadwerkelijk bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Khiem Nguyen

Khiem is bij Crypto Insiders begonnen als stagiair en begon in die hoedanigheid al snel met het schrijven van fundamentele analyses voor de Premium community. Sinds september 2024 deelt hij zijn kennis ook op de reguliere nieuwssite van Crypto Insiders.

Net binnen
Trending
Waarom we vandaag de verjaardag van Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto vieren
‘Bitcoin bedenker’ wil meer dan 1 biljoen euro schadevergoeding
Crypto ‘memecoin jager’ zet €275 om in €575.000 in slechts 4 uur
Crypto ‘memecoin jager’ zet €275 om in €575.000 in slechts 4 uur
Man investeert €2.800 in kleine crypto en verdient daar €8,3 miljoen mee
Man investeert €2.800 in kleine crypto en verdient daar €8,3 miljoen mee
Cryptobeurs getroffen door grootschalige hack, meer dan €46 miljoen gestolen
Cryptobeurs getroffen door grootschalige hack, meer dan €46 miljoen gestolen
Nederlandse bitcoinbeurs sluit de deuren en doet overstap
Nederlandse bitcoinbeurs sluit de deuren en doet overstap
Advertentie

Trending Mining nieuws

Nog nooit werd er op het bitcoin netwerk zo veel gemined
Nog nooit werd er op het bitcoin netwerk zo veel gemined
Advertentie