Timo Bult Timo Bult
2 min. leestijd

Bitcoin miners staan onder ‘immense druk,’ blijkt uit deze cijfers

Bitcoin koers stijgt na Fed speech, maar handelaren gaan alweer short

Foto: FOTOGRIN/Shutterstock

Dat de bitcoin (BTC) miners onder druk staan had je waarschijnlijk al wel gelezen in het laatste bitcoin nieuws. Een analyse van blockchain-platform Glassnode geeft de situatie weer in een aantal grafieken. Op deze grafieken is goed te zien dat de miners hun BTC op dit moment liever verkopen dan vasthouden.

Hackers krijgen stiekem crypto via een mail van een ander
Hackers krijgen stiekem crypto via een mail van een ander

Bitcoin miner omzet per exahash naar nieuw dieptepunt

Op Twitter deelde Glassnode een aantal interessante grafieken. Op de eerste grafiek is de zogenoemde “miner hash price” te zien. Deze indicator toont aan hoeveel omzet bitcoin miners per exahash genereren. Hoe hoger dit bedrag is, hoe beter. Helaas is de situatie nu zo dat de miner hash price een all-time low heeft bereikt; nooit eerder behaalden miners zo weinig omzet per exahash.

“Nu de BTC-prijzen meer dan 76% onder de recordprijs handelen, blijven de mining-sector onder immense druk staan,” aldus Glassnode. De situatie omtrent FTX heeft alleen nog maar meer onzekerheden gebracht. In de dagen nadat de cryptobeurs instortte, deden de miners 8.250 bitcoins van de hand. Hiermee zitten nog maar 78.000 BTC in de reserves, “en dit wist de complete groei van reserves in 2022 uit.”

Miners willen liever bitcoin verkopen

Om dit punt verder te onderbouwen laat Glassnode de “miner percent mined supply spent” grafiek zien. Deze indicator toont aan hoeveel procent van de totale geminede bitcoins worden verstuurd. De aanname is dat een deel van deze bitcoins worden verstuurd met als doel om te verkopen.

Op dit moment worden 135% van alle 900 dagelijks geminede bitcoins verstuurd. Dat betekent dus dat alle 900 “verse” bitcoins worden verplaatst en daarbovenop nog eens 315 bitcoins uit de reserves van de miners. In de afgelopen twee jaar stond deze indicator alleen in januari en februari van 2021 hoger. Toen verzilverden veel miners hun winsten tijdens de bullmarkt in deze periode.

Mocht de prijs langere tijd laag blijven staan, of zelfs nog verder afzakken, dan is de kans aanwezig dat miners de 78.000 bitcoins die nu nog in hun reserves staan gaan verkopen. Dit kan nog meer verkoopdruk veroorzaken met verdere dalingen tot gevolg. Met andere woorden, het blijven onzekere tijden.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Kunnen we nog een knallende bitcoin koers verwachten in 2024?
AI voorspelt bitcoin prijs voor eind 2024
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
bitcoin cadeau amsterdam
Duizenden Nederlanders ontvangen deze week gratis bitcoin
Man zoekt 8.000 bitcoins op vuilnisbelt, klaagt overheid aan
Man gooit per ongeluk €500 miljoen aan bitcoin weg, klaagt gemeente aan
Advertentie
Advertentie