Foto: Artie Medvedev/Shutterstock
Onlangs schreven we over Intels Blockscale-ASIC, de eerste Bitcoin-miningchip van het bedrijf. De Amerikaanse chipreus brengt hiermee broodnodige concurrentie naar de markt voor ASIC-miningapparatuur, die tot nu toe gedomineerd werd door met name Bitmain. Ook Canaan heeft nieuwe hardware onthuld tijdens de Bitcoin 2022 Conference in Miami. Dat schrijft CoinDesk, die op de beurs te vinden was.
Nieuwe bitcoin ASIC-miner
Canaan is net als Bitmain en veel andere chipontwerpers die zich op crypto richten Chinees. Veel aan het gebrek aan niet-Chinese concurrentie doet de fabrikant dus niet. Toch is de nieuwe hardware een stuk efficiënter dan voorgaande apparatuur. De Canaan Avalon 1266 moet goed zijn voor 100 terahash per seconde (TH/s) met een efficiëntie van 35 joule per terahash.
Het is een lichte verbetering ten opzichte van de voorganger, de Avalon 1246. Die had een rekenkracht van 90 TH/s en een efficiëntie van 38 J/TH (joule per terahash). Hij moet concurreren met de Bitmain S19 (95 TH/s, 34,5 J/TH).
Concurrentie zit op de hielen
Canaan en Intel hebben Bitmain dus vuur aan de schenen gelegd, maar Bitmain zelf zit ook niet stil. Onlangs heeft het bedrijf een watergekoelde ASIC-miner aangekondigd, die naar eigen zeggen de meest efficiënte miner tot nu toe moet zijn. De Antminer S19 XP Hyd doet 255 TH/s en verbruikt 5.304 watt. Dat is een efficiëntie van 20,8 J/TH (joules per terahash). Bitmain zal dus nog steeds de efficiëntiekoning zijn.
De nieuwe Bitmain-machine moet later dit jaar op de markt komen. Over de beschikbaarheid van de Avalon 1266 weten we nog niets. Ook MicroBT legt binnenkort een nieuwe ASIC-miner in de schappen met de naam WhatsMiner M50. Deze doet 126 TH/s met een verbruik van 3276 watt. Dat is omgerekend een efficiëntie van 26 J/TH. Canaan is dus een stuk minder efficiënt. Niet getreurd, vermoedelijk zal de prijs een stuk lager uitvallen dan die voor de concurrentie.
Harde groei bitcoin mining
CoinDesk sprak verder met Canaan-vicedirecteur Edward Lu. Hij verklaart dat Canaans hardware lang mee moet gaan. Je moet de miners zelfs je leven lang kunnen gebruiken, in tegenstelling tot de hardware van de concurrentie. Of dit in de praktijk ook zo zal zijn valt nog te bezien. Hardware slijt over het algemeen namelijk relatief hard.
Ook denkt hij dat de markt verder zal blijven groeien. Hij ziet de markt steeds professioneler worden. De instap van Intel duidt volgens hem aan dat steeds grotere bedrijven zich comfortabel voelen bij mining.