Foto: Nando Machado / Shutterstock.com
Bitcoin (BTC) wordt vaak van alle kanten bekritiseerd omdat de blockchain volgens velen een nadelig effect heeft op het klimaat. Maar sommigen trekken dit in twijfel. En nu past ook boekhoudkantoor KPMG in dit lijstje. Volgens dit Big Four-boekhoudkantoor kan het effect van Bitcoin juist netto positief zijn.
Bitcoin hoeft klimaatverandering niet te versnellen
Dat schrijft KPMG in een onderzoeksrapport. Volgens het accountancybureau hoeft bitcoin mining helemaal niet zo nadelig te zijn op het milieu. Sterker nog, het zou juist positief kunnen bijdragen aan het klimaat. Centraal daarin staan vier verschillende strategieën.
De eerste manier is om simpelweg hernieuwbare energiebronnen te gebruiken. Dit is een controversiële strategie. Deze energiebronnen zijn niet overal op grote schaal aan te boren.
Daarom vinden sommigen dat de voor bitcoin gebruikte capaciteit voor andere doeleinden gebruikt moet worden, maar toch zouden hernieuwbare energiebronnen goed zijn voor 58,9% van het totale verbruik van het Bitcoin-netwerk.
Bitcoin als stimulans om te verduurzamen
De tweede techniek is om vraag op het elektriciteitsnet te balanceren. In het Amerikaanse Texas gebeurt dit al sinds de staat kampt met stevige weersveranderingen. Door tijdelijk mininghardware uit te schakelen kan de rest van het elektriciteitsnet beter overweg met de omstandigheden.
Echt een verbetering voor het milieu biedt dit niet, maar het zorgt er wel voor dat Bitcoin geen extra problemen veroorzaakt. De miners die hieraan meedoen krijgen hier zelfs voor betaald.
Minstens zo creatief is om bitcoin mining te gebruiken als verwarming. De ASIC-mininghardware die benodigd is stoot immers nogal wat warmte uit, en die gaat verloren als je het niet gebruikt voor iets nuttigs. Ondertussen geldt dat voor bijvoorbeeld gebouwen, zwembaden en kassen juist veelal aardgas wordt gebruikt als verwarming. Dat kan dus best anders, iets wat een Nederlandse kas vorig jaar al aantoonde.
De laatste manier is methaangas (CH4) hergebruiken. In sommige gevallen wordt methaan namelijk gewoon verbrand, zoals bij het affakkelen in de olie-industrie. Tegenwoordig gebruiken oliebedrijven dit overtollige gas steeds vaker om energie op te wekken. De elektriciteit kan dan voor andere dingen worden gebruikt, zoals voor bitcoin mining. Volgens KPMG is bitcoin mining een financiële stimulans om dit soort vormen van verbruik te verduurzamen.