Simon Bosch Simon Bosch
3 min. leestijd

Bitcoin-industrie onder druk: Miners zien winsten verdampen

Bitcoin miners zitten al een tijdje in het nauw en zien winst dalen

Bitcoin-BTC
s
icon-mining
Mining
Bitcoin miners vechten voor overleving: hash-prijs historisch laag

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

De bitcoin halving van afgelopen april heeft een grote deuk gemaakt in de winstgevendheid van bitcoin miners. Tegelijkertijd is de bitcoin koers sindsdien vrijwel onveranderd gebleven. De afgelopen tijd ging verschillende keren het nieuws dat miners ondanks de relatief vlakke koersen er goed voor stonden. Maar volgens onderzoek klopt dit niet helemaal; in juli waren zij minder winstgevend dan in juli.

Bitcoin miners minder winstgevend in juli

Dat schrijft CoinDesk, die een op donderdag gepubliceerd onderzoeksrapport van de Amerikaanse investeringsbank Jefferies heeft ingelezen. Ten opzichte van juni steeg bitcoin (BTC) in juli juist iets, maar miners hebben hier volgens de investeringsbank weinig baat bij gehad.

De totale productiecapaciteit van miners wordt aangeduid met de hashrate, die bleef in juli stabiel. Toch hadden miners het zwaarder dan voorheen. Die lagere winstgevendheid zou kunnen komen doordat beursgenoteerde miners in juli meer capaciteit toe hebben gevoegd aan het netwerk dan dat de hashrate is gegroeid. De concurrentie van deze spelers is dus flink toegenomen.

Dat is geen goed teken, want de grootste beursgenoteerde miner, Marathon Digital (MARA), stond er in het tweede kwartaal ook al niet goed voor. De omzet van dit bedrijf lag toen op 145,1 miljoen Amerikaanse dollar. Dat was 9% lager dan wat verwacht werd.

Tegelijkertijd produceerde Marathon Digital van alle beursgenoteerde miners in juli de meeste bitcoins, 692 BTC om precies te zijn. Ook Marathon’s hashrate bleef de hoogste van de hele sector. Toch heeft Jefferies zijn koersdoel voor het MARA-aandeel bijgesteld van 22 dollar naar 17 dollar. Wat hier ook een rol in kan spelen is dat Marathon Digital in juni geen enkele bitcoin heeft verkocht. Inmiddels is de koers aanzienlijk gedaald.

Volgens CoinDesk schreef JP Morgan afgelopen maand in een rapport dat Marathon in juli een groter deel van de hashrate vertegenwoordigde dan ooit tevoren.

Bitcoin moeilijkheidsgraad naar record

Begin augustus is de moeilijkheidsgraad van het netwerk ook nog eens enorm toegenomen. De laatste keer dat deze waarde met zo’n gigantische sprong is toegenomen kon uw redacteur van dienst zelfs niet vinden; misschien betreft het dus een record. Als miners er inderdaad niet sterk voor staan, dan kan dat een probleem vormen.

Ook zijn de aandelen van veel bitcoin miners in juli flink met de bitcoin koers meegestegen. Inmiddels zijn veel van die koersen weer gedaald. Het aandeel van Marathon hangt rond hetzelfde prijsniveau als eind vorig jaar en rond de halving in april.

Nederlands nieuwste cryptobeurs geeft ALLE Nederlanders €50 bitcoin gratis én een F1-pet

De cryptobeurs is inmiddels alweer 2 maanden actief in Nederland; en nu is het tijd om alle Nederlanders te verwelkomen. Probeer de ongekend lage tarieven van OKX, krijg €50,- gratis crypto cadeau, ontvang tot 18 augustus een gratis F1 pet én maak ook nog eens kans op VIP tickets voor de Grand Prix in Zandvoort.

Meld je vandaag aan bij OKX via de knop hieronder en ontvang tot €50,- aan bitcoin gratis. Plus, je profiteert ook nog eens van de ongekend lage tarieven bij deze wereldwijde crypto-grootmacht.

Bekijken & gratis bitcoin pakken

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending Mining nieuws

Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
‘Bitcoin-fabriek’ opgerold bij routinecontrole in Lelystad
Bijzondere bitcoin-vondst tijdens politiecontrole in Lelystad
Bitcoin geluksvogels verdienen fortuin in hun eentje - Hoe werkt dat?
Bitcoin geluksvogels verdienen fortuin in hun eentje – Hoe werkt dat?
Advertentie