Foto: Ground Picture/Shutterstock
Afgelopen april vond de laatste bitcoin halving plaats. Sindsdien verdienen miners maar de helft van de BTC van vóór dat moment, en ook deze keer heeft dit weer een grote invloed op de omstandigheden bij miners. Marathon Digital heeft sinds de halving meer dan de helft van de gedolven coins verkocht.
Marathon verkoopt bitcoins
De beursgenoteerde bitcoin miner (beurssymbool: MARA) maakt niet alleen elk kwartaal, maar ook elke maand bekend hoeveel bitcoins het heeft gedolven. In mei ging het om 616 bitcoin (BTC), schrijft het in een persbericht. Dat is een daling van 27%. De invloed van de halving viel relatief gunstig uit, want het heeft 32% meer blocks weten op te lossen dan in april.
Ook is Marathon druk bezig met het uitbreiden van zijn productiecapaciteit. In mei is de computerkracht van het bedrijf gegroeid met 22%. Dat klinkt dus allemaal gunstig, maar het meest opvallende is dat Marathon in mei 390 BTC heeft verkocht. Dit is 63% van de in die periode gedolven coins.
Of hier een duidelijke reden voor is, weten we niet. In ieder geval stelt het dat het nog steeds als doel heeft om in de toekomst meer te verkopen. Dit om ‘maandelijkse uitgaven te kunnen steunen, de kas te beheren en voor algemene bedrijfsuitgaven.’
Bitcoin miners hebben het zwaar
Het ligt in ieder geval voor de hand dat Marathon opnieuw zoekt naar uitbreidingsmogelijkheden. Tegen 2028 wil het 50% van zijn productiecapaciteit in het buitenland hebben. Het is mogelijk dat het geld opspaart voor mogelijke overnames. Eind mei had het ongeveer 290 miljoen dollar aan cash en cashequivalenten op de balans staan.
Marathon zag zijn inkomsten flink dalen, maar tegelijkertijd heeft het nog steeds groeiambities. Intussen hebben sommige andere miners het zwaar. Bitfarms zag zijn omzet met 42% dalen, en de hoeveelheid beschikbare rekenkracht kromp met 45%.
Volgens Glassnode zouden ook andere bitcoin miners kunnen kiezen om hun bitcoin te verkopen. Bitcoin miners zouden ruim 1.800 BTC op hun balansen hebben staan, wat toen zo’n 112 miljard dollar waard was. Dat is relatief veel ten opzichte van het verleden. Ook blijkt uit Bitcoin’s moeilijkheidsgraad dat miners het zwaar hebben. Die is in 18 maanden niet meer zo hard gedaald als in mei.