Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
De moeilijkheidsgraad van de grootste blockchain ter wereld, Bitcoin (BTC), heeft onlangs zijn all-time high bereikt. De moeilijkheidsgraad definieert hoe moeilijk het is voor bitcoin miners om een block aan de blockchain toe te voegen. Afgelopen dinsdag sloot het record boven de 16,10 biljoen.
Deze verandering van de moeilijkheidsgraad zal de laatste verandering zijn voor de halving die plaats gaat vinden over een aantal dagen. Als gevolg van de halving zullen er op dagelijkse basis nog maar 900 bitcoins gemined kunnen worden in plaats van 1.800. De verwachting is dan ook dat het voor veel miners niet meer mogelijk is om rendabel te minen, waardoor de computerkracht aanwezig op het netwerk sterk af zal nemen.
De moeilijkheidsgraad is zo geprogrammeerd dat hij bij elke 2016 geminede blocks aangepast wordt, dat is gemiddeld om de twee weken. Dit hangt ook sterk af van de onderlinge competitie die er heerst tussen miners. Hoe meer mensen aan het minen zijn hoe hoger de moeilijkheidsgraad, dit om de onderlinge verdeling eerlijk te houden. Als er minder miners zijn neemt de moeilijkheidsgraad vanzelfsprekend af.
De huidige moeilijkheidsgraad vertoond wat opmerkelijkheden, de laatste week zijn er opmerkelijk veel blocks gemined. Dit suggereert dat de moeilijkheidsgraad te laag zou liggen. Volgens data van Poolln is de gemiddelde hashing power waarmee gemined wordt ongeveer 119 exahashes per seconde (EH/s). De laatste 3 dagen werd er zelfs een gemiddelde van 125 EH/s gehaald. Ook bereikte de hashrate de afgelopen dagen een all-time high wat opmerkelijk was en mogelijk te danken is aan de stijgende populariteit van bitcoin.
De sterke toename aan miners toont wel aan dat er groei plaatsvindt op het netwerk, op deze manier blijven kleine miners ook overeind staan. De prijsstijging van afgelopen week waarbij bitcoin (BTC) van $7.500 naar $9.000 steeg droeg ook bij aan de financiële voorspoed van kleine miners.