Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Het recente succes van Bitcoin (BTC) gaat natuurlijk ook weer gepaard met toenemende kritiek over het energieverbruik van het computernetwerk.
Volgens Citigroup, een grote Amerikaanse investeringsbank, verbruikt het Bitcoin-netwerk inmiddels 66 keer meer energie dan in 2015. Dat meldt Bloomberg op 14 april:
#Bitcoin mining is consuming 66 times more electricity than it did back in late 2015, according to a Citigroup report https://t.co/lpbL7vERbk
More on @crypto: https://t.co/nIm1zjIbh1 pic.twitter.com/4ne3ySWcnt
— Bloomberg Crypto (@crypto) April 14, 2021
Het is natuurlijk niet zo verrassend dat in de afgelopen zes jaar het aantal computers die bitcoin-minen is toegenomen. Ten opzichte van het energieverbruik is de koers nog veel harder gestegen in de afgelopen zes jaar, deze staat namelijk zo’n 170 keer hoger ten opzichte van 2015.
Citigroup citeert gegevens van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI), en meldt dat Bitcoin op jaarbasis 143 terawattuur (TWh) verbruikt, dat is 4% meer dan heel Argentinië in 2019. Momenteel schat de CBECI het verbruik op 138 TWh in, 25% meer dan heel Nederland.
Volgens Citigroup zal ook de CO2 uitstoot van de crypto steeds meer kritiek ontvangen, voornamelijk in China. Naar schatting gebeurt ergens tussen de 50% en 70% van alle bitcoin-mining in China, maar het is onduidelijk hoeveel hiervan uit groene stroom komt.
We weten in elk geval dat jaarlijks grote groepen Chinese miners verhuizen voor goedkoop overtollig stroom. Zo staat er in de Sichuan provincie een grote waterkrachtcentrale die tijdens het regenseizoen enorme hoeveelheden overtollig stroom goedkoop levert aan miners. In Siberië wordt overtollig aardgas gebruikt voor bitcoin-mining die anders verbrand zou worden.
Toch blijft er nog veel onduidelijk over het daadwerkelijke verbruik van mining en het percentage dat afkomstig is uit groene bronnen. De toenemende fear, uncertaint & doubt (FUD) maakt dit niet helderder.
Ook Ethereum (ETH) ontvangt steeds meer kritiek hiervoor, vooral door de opkomende non-fungible token (NFT) markt, maar Ethereum zal binnen een paar jaar waarschijnlijk overstappen naar een proof-of-stake (PoS) systeem.