Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
China is sinds kort begonnen met bitcoin (BTC) miners aan te pakken. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat de bitcoin hash rate is gedaald en dat de blockchain gisteren zelfs vertraging opliep. De situatie voor Chinese miners blijft chaotisch waaraan ook desinformatie een steentje bijdraagt.
China wil mining onder andere verbieden vanwege het hoge verbruik van de miners. Xinjiang is een van drie belangrijke zones waar veel bitcoin miners gestationeerd zijn. In deze zones hebben de autoriteiten inmiddels al verschillende acties ondernomen om het verbod te handhaven.
Kortom, veel Chinese miners zetten hun miners uit en dat is te zien aan de hash rate. De hash rate is de rekenkracht van het netwerk en geeft aan hoeveel miners actief bezig zijn met het beveiligen van het netwerk en het verwerken van transacties. Colin Wu, een Chinese journalist, merkt op Twitter op dat het hash rate onlangs met maar liefst 20 exahashes is gedaald. Vanaf de piek op 14 mei zien we een daling van 20% in de rekenkracht. En dat heeft een effect:
Bitcoin’s entire network’s hashrate dropped by 20E. Due to the decrease, Bitcoin has not produced blocks for 1 hour and 45 minutes. pic.twitter.com/kWnUhn9lwB
— Wu Blockchain (@WuBlockchain) June 11, 2021
Normaal gesproken wordt er elke 10 minuten een block met daarin transactiedata aan de blockchain toegevoegd. Door de afnemende hash rate duurde het gisteren op een gegeven moment 1 uur en 45 minuten. Het is dan ook de verwachting dat we morgen de difficulty verder omlaag zien zakken. Dit is een automatisch mechanisme dat ervoor zorgt dat de blocks gemiddeld om de 10 minuten worden toegevoegd aan de blockchain. Eind mei zagen we al een grote difficulty adjustment naar beneden.
FUD en desinformatie
Gisteren waren er ook berichten te lezen dat de Chinese provincie Yunnan achter miners aan is gegaan. Maar deze informatie blijkt achteraf niet te kloppen. De CEO van mining-bedrijf BTC.top, Zhuoer Jiang, zou gezegd hebben dat Yunnan crypto mining volledig heeft verboden. Daarbij werd een screenshot van een document gedeeld door Forkast News. Dat nieuws lijkt echter gebaseerd te zijn op desinformatie, aldus Coindesk.