Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
De zogeheten mining difficulty, of moeilijkheidsgraad, van het Bitcoin (BTC) netwerk is vandaag met maar liefst 12,6% gedaald. Het is de zwaarste correctie omlaag dit jaar en een van de grootste dalingen ooit. Dat blijkt uit gegevens van BTC.com, Blockchain.com en Bitinfocharts.
Bitcoin-miners concurreren met elkaar om transacties te verwerken. Hoe meer miners actief zijn, des te sneller het gaat, maar Bitcoin is zo gemaakt dat transacties gemiddeld elke 10 minuten worden geverifieerd. Om aan deze 10 minuten vast te houden, wordt elke twee weken de moeilijkheidsgraad automatisch aangepast.
Als de totale hash rate, of rekenkracht, van het bitcoin-netwerk stijgt, gaat dus de moeilijkheidsgraad ook omhoog en vice versa. Deze enorme daling komt niet totaal onverwachts. Op Crypto Insiders was enkele weken geleden te lezen dat in China enkele koolmijnen tijdelijk werden gesloten vanwege inspecties na ongelukken.
Deze koolmijnen leveren een grote hoeveelheid stroom aan meerdere mining-farms in de Xinjiang regio. Dit voorval duurde maar enkele dagen, maar toch daalde de hash rate van Bitcoin hard. YCharts toonde een daling van 190 exahashes per seconde (EH/s) naar 107 EH/s. Volgens Bitinfocharts kwam de hash rate zelfs onder de 100 EH/s uit.
Langzamerhand is de hash rate grotendeels hersteld, al zit het nog net niet op het niveau van enkele weken geleden. Dat zorgt ervoor dat we vandaag een van de grootste moeilijkheidsgraadaanpassing ooit zien met een daling van 12,6% van 23,58 biljoen naar 20,61 biljoen. Alleen in 2018 en twee keer in 2020 waren er grotere dalingen. In 2020 was dat tijdens de beruchte black thursday, kort na de uitbraak van corona, en in november vanwege het einde van het regenseizoen.
Desondanks kwam onlangs naar buiten dat bitcoin-miners weer een bijzonder goede maand in april hadden qua opbrengsten.