Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
De zogeheten mining difficulty, of moeilijkheidsgraad, van het Bitcoin (BTC) netwerk schoot gisteren naar een nieuwe all-time high (ATH) en wel met een gigantische sprong. Dat blijkt uit gegevens van BTC.com op 13 mei.
Bitcoin-miners concurreren met elkaar om transacties op het netwerk te verwerken. Hoe meer miners actief zijn, des te sneller ze transacties verwerken. Het blockchain-netwerk is zo gemaakt dat transacties gemiddeld elke 10 minuten worden geverifieerd. Om hieraan vast te houden, wordt om de 2.016 blocks, dat is ongeveer elke twee weken, de moeilijkheidsgraad automatisch aangepast.
Als de hash rate, of totale rekenkracht, van het bitcoin-netwerk stijgt, gaat de moeilijkheidsgraad dus ook omhoog. Twee weken geleden kelderde hash rate omlaag vanwege een incident in Chinese koolmijnen. Meerdere koolmijnen werden stilgelegd voor inspectie in de Xinjiang regio en enkele grote Chinese mining-farms kwamen ook stil te liggen.
Dat zorgde ervoor dat twee weken geleden de mining difficulty met 12,6% omlaag ging. Het was een van de grootste dalingen ooit. Inmiddels zijn de mining-farms weer operatief en staat de hash rate zelfs weer hoger dan ooit: rond 180 exahashes per seconde (EH/s).
Daarom schoot gisteren de mining moeilijkheidsgraad ook hard omhoog. De mining difficulty van bitcoin is vandaag met maar liefst 21,53% gestegen. Het is de grootste sprong sinds juni 2014, bijna zeven jaar geleden. Alleen in oktober 2017 zagen we een dergelijke sprong van 21,39%.
Tesla CEO Elon Musk wist gisteren echter de koers van bitcoin (en andere crypto) te laten crashen met een tweet dat Tesla geen bitcoin meer accepteert als betaalmiddel omtrent milieuzorgen.