Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
De zogeheten mining difficulty, of moeilijkheidsgraad, van Bitcoin (BTC) dook twee weken geleden hard omlaag. De moeilijkheidsgraad daalde toen met bijna 16% nadat de gemiddelde hash rate, of totale rekenkracht van het netwerk, van ongeveer 180 exahashes per seconde (EH/s) naar 150 EH/s zakte.
Elke 2.016 blocks van de blockchain van Bitcoin wordt deze moeilijkheidsgraad automatisch aangepast en dat is ongeveer elke twee weken. Bitcoin is ontwikkeld op een manier dat ongeveer elke 10 minuten transactie blocks worden verwerkt. Als er meer gemined wordt, stijgt de hash rate, en gaat de moeilijkheidsgraad omhoog. Wordt er minder gemined, dan daalt de hash rate en vervolgens ook de mining difficulty.
Afgelopen nacht daalde de moeilijkheidsgraad en dat was met zo’n 5,3%. Twee aanpassingen omlaag achter elkaar zijn zeldzaam en is maar een aantal keer gebeurd in de geschiedenis van Bitcoin. De reden voor de daling lijkt, net als twee weken geleden, afkomstig te zijn uit China. Het land treedt de laatste tijd weer streng op tegen de cryptocurrency industrie en een aantal mining-farms in meerdere provincies moesten afgelopen twee weken de deuren sluiten.
#Bitcoin mining difficulty adjusts -5.30% pic.twitter.com/fXVsrqcZh6
— unfolded. (@cryptounfolded) June 14, 2021
Wat wellicht ook bijdraagt aan deze daling is een verbod op mining in Iran. Het land verbiedt alle crypto mining voor de komende vier maanden vanwege extreme droogte.
Desondanks steeg afgelopen nacht eindelijk weer de koers van bitcoin. Dat heeft wellicht te maken met een tweet van Elon Musk die aankondigt dat Tesla weer BTC zal accepteren als betaalmiddel zodra er een bevestiging is dat 50% van alle mining uit groene energie komt. Vorige week debuteerde de Bitcoin Mining Council, een groep Noord-Amerikaanse miners die transparantie willen bieden over hun energieverbruik. De groep benadrukt dat Musk “geen rol” heeft.