Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
2 min. leestijd

Bitcoin (BTC) miners zien inkomsten met 61 procent dalen, verdienen een groot deel aan transactiekosten

Bitcoin (BTC) miners zien inkomsten met 61 procent dalen, verdienen het meest aan transactiekosten

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Met de bitcoin (BTC) halving vers achter de rug zien we nu dat de beloning per block gehalveerd is, miners steeds meer afhankelijk worden van de transactiekosten die zij ontvangen. De opbrengst voor miners is sinds de bitcoin halving met meer dan 60% gezakt.
Op 10 mei hadden bitcoin miners nog 2.188 BTC verdiend, dit bedrag zakte op 12 mei naar 852 BTC. Dit is een daling van 61%. De halving zorgde niet alleen voor een halvering in de beloning per block, maar ook voor een daling in de hashrate. Dit zorgde ervoor dat de tijd tussen twee blocks langer werd en er voor de miners dus minder block rewards te verdelen waren.
De opbrengsten van de miners in dollar zijn van $19,25 miljoen op 9 mei naar $7,82 miljoen op 12 mei gezakt. Dit is een daling van 62%. Over drie dagen zal de moeilijkheidsgraad van de blocks worden aangepast. Op basis van de huidige gegevens zou de moeilijkheidsgraad verhoogd worden aangezien de hashrate vlak voor de halving hard is gestegen. De verwachting is echter dat over drie dagen de moeilijkheidsgraad naar beneden bijgesteld zal gaan worden vanwege de dalende hashrate, wat gunstig is voor de miners.
Wel is te zien dat de transactiekosten ineens heel hard gestegen zijn de afgelopen tijd. Zo waren rond eind april deze kosten nog $0,62 en steeg dit midden mei naar $5,21. Dit is het enige wat op dit moment nog de miners overeind houdt. Door deze stijging is te zien dat transactiekosten voor miners 17% van de opbrengsten zijn. Dit is de hoogste verhouding sinds januari 2018.
Het is mogelijk dat in de toekomst als bitcoin volwassener is geworden miners sowieso afhankelijk zullen worden van de transactiekosten, zeker wanneer de totale voorraad is bereikt. Wel zullen hogere transactiekosten bitcoin minder interessant maken.
Toch denken 45% van de ondervraagde miners dat bitcoin zal gaan stijgen in de aankomende 6 maanden.

Deel dit artikel
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Trending
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Mining nieuws

Bitcoin nog nooit zo sterk, maar dat is niet voor iedereen goed nieuws
Bitcoin nog nooit zo sterk, maar dat is niet voor iedereen goed nieuws
Advertentie