Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Volgens gegevens van onderzoeksbedrijf Glassnode zijn bitcoin-miners weer begonnen met het accumuleren van bitcoin (BTC). De miners waren blijkbaar sinds 27 december hun bitcoin voornamelijk aan het verkopen. Deze trendommekeer viel als eerst Lex Moskovski op, CEO van Moskovski Capital:
https://twitter.com/mskvsk/status/1365557599358320642
Dat is een zeer bullish indicator voor de bitcoin koers, zoals Moskovski aangeeft. Echter duikt ook weer de kritiek dat bitcoin-mining zeer schadelijk voor het milieu is op. Zo melden beide The BBC en The Guardian op 27 februari dat bitcoin-mining meer energie verbruikt dan hele landen, waaronder Nederland!
De Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CEBI) schat het jaarlijks energieverbruik van het bitcoin-netwerk in op maar liefst 129 terawattuur (TWh). Sinds de jaarwisseling is het verbruik hard toegenomen. Dat komt omdat de koersstijging van dit jaar mining een stuk rendabeler maakt. Hierdoor willen steeds meer bedrijven een graantje meepikken, maar daardoor gaat ook de zogeheten moeilijkheidsgraad omhoog. Dat zorgt voor meer concurrentie, maar ook meer stroomverbruik.
Bitcoin voorstanders weerleggen deze kritiek door te zeggen dat de cryptocurrency voornamelijk energie gebruikt uit groene bronnen. Zo is het bekend dat een grote groep miners in China elk jaar verhuist naar de Sichuan provincie. Daar staat een gigantische waterkrachtcentrale die tijdens het regenseizoen zeer goedkoop overtollig stroom produceert en deze aan de miners levert.
Veel van deze fear, doubt & uncertainty, of FUD, lijkt afkomstig te zijn van Alex de Vries, ‘The Digicominist.’ Zijn bevindingen worden echter vaak bekritiseerd en zouden onderbouwing missen. Echter zijn de cijfers over mining, en welk percentage afkomstig is van groene stroom ook onduidelijk. CEBI spreekt over een schatting ergens tussen 20% en 70%.