Joseph Lubin, oprichter van ConsenSys en medeoprichter van Ethereum, publiceerde op Quartz een artikel waarin hij beweert dat we compleet verkeerd nadenken over geld.
Lubin begint zijn stuk met een vergelijking van de trage acceptatie van cryptocurrency met die van papiergeld in de 17e eeuw. Toen Marco Polo in de 13e eeuw terugkwam van zijn reis, vertelde hij over het papiergeld in China, maar in Europa, waar toen alleen nog muntgeld bestond, waren zij sceptisch en noemde het tovenarij.
Lubin citeert vervolgens een passage uit The Creative Mind: Myths and Mechanisms van Margaret Boden:
Enkele van de belangrijkste menselijke creaties zijn nieuwe representatiesystemen. Dit zijn formele notaties als Arabische cijfers (niet te vergeten nul), chemische formules, of de notenbalken, halve noten en kwartnoten gebruikt door muzikanten. Programmeertalen zijn een recent voorbeeld.
Cryptocurrencies zijn, in deze context, een nieuwe representatie van een huidig systeem: geld. Maar in tegenstelling tot een systeem gecontroleerd door de overheid, is het een systeem dat waarheid boven staatsmacht stelt. Het open en gedecentraliseerde systeem van crypto minimaliseert de noodzaak voor onderling vertrouwen.
Vervolgens bespreekt Lubin The Mystery of Capital van Hernando de Soto. De Soto was gefascineerd door de opkomst van eigendom-systemen en hoe deze cultuurverschillen ontstijgen en het vertrouwen vergroten. De Soto was sympathiek, maar ook kritisch over het argument van Karl Marx, dat kapitaal gevormd wordt door arbeid. De Soto concludeerde dat wiens eigendom niet door de juiste bureaucratische instellingen wordt bijgehouden “onzichtbaar en steriel” is op de markt.
Lubin geeft aan dat De Soto’s uitspraak niet waar hoeft te zijn voor cryptocurrency. Door consensus te creëren zonder dat er nog een centrale actor nodig is zou een evolutie betekenen van het sociaal contract. De consequentie van dit systeem is dat er juist nieuwe waarden en typen valuta gecreëerd kunnen worden. In plaats van “onzichtbaar en steriel” te zijn op de markt, kan iedereen toegang krijgen tot deze nieuwe netwerken met een blockchain-identiteit.
Lubin sluit zijn stuk af met de boodschap dat, met cryptocurrency-systemen, in plaats van dat de 1% alle welvaart bezit, deze welvaart juist eerlijker verdeeld kan worden. In plaats van vijandige relaties tussen bedrijven en klanten zouden we dan een een collectieve relatie van algemeen belang hebben op open platformen. Lubin geeft aan dat het nog wel even kan duren voordat we daar zijn. Het duurde namelijk ook even voordat Europa papiergeld accepteerde.