Max ten Hoedt Max ten Hoedt
19/05/2024 08:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/05/2024 18:50

Man bekent schuld in fraudezaak van $2,4 miljard, BitConnect

Nieuws
Man bekent schuld in fraudezaak van $2,4 miljard BitConnect

Foto: Ricky Of The World/Shutterstock

Een man uit Australië heeft bekend schuldig te zijn geweest aan het illegaal promoten van cryptoleningsdiensten voor exchange BitConnect. Dit platform, dat volgens berichten opereerde als een ponzi-scheme, werd in 2018 gesloten nadat het beschuldigd werd van het oplichten van investeerders. Totaal zou het over een bedrag van meer dan 2.4 miljard dollar gaan.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Cryptopromotie zonder legale licentie

De Australian Securities and Exchange Commision (ASIC) heeft verklaard dat John Louis Anthony Biggaton zonder benodigde licenties financiële adviezen gaf. Het ASIC beoordeelde dat Bigatton op zes gelegenheden de fout in ging. Dit ging over twee posts op social media en vier seminars door het hele land.

“De heer Bigatton voerde promotionele activiteiten uit voor BitConnect en het Lending Platform op social media, tijdens seminars en door persoonlijke ontmoetingen met investeerders,” aldus het ASIC.

Advertentie

BitConnect zowel pump & dump als ponzi-scheme

Het platform ‘the Lending Platform’ waarop investeerders werden aangemoedigd om BitConnect-munten (BCC) te kopen, werd gepresenteerd als een investeringmogelijkheid. Traders konden deze munten voor vaste periodes uitlenen in ruil voor zeer hoge rentetarieven. Nadat de leenperiode gestart was, raakten investeerders controle en overzicht over hun crypto kwijt tot de leenperiode eindigde.

Volgens de Amerikaanse belastingdienst was dit opgezet als een ponzi-scheme, oftewel een piramidespel. Dit houdt in dat vroege investeerders worden uitbetaald met het geld van latere investeerders. Biggaton krijgt op 5 juli zijn straf te horen tijdens een hoorzitting voor de uitspraak.

Slachtoffers cryptoscam worden gecompenseerd

BitConnect werd in februari van 2016 gelanceerd en is nog geen twee jaar blijven bestaan. De oprichters verdwenen met het gefraudeerde geld van investeerders. In 2023 beval de Amerikaanse districtsrechtbank van Californië een restitutie van 17 miljoen dollar voor het bedrijf dat frauduleus omging met zowel het leenplatform als zijn eigen cryptocurrency.

Satish Kumbhani, de oprichter van het piramidespel werd in 2023 tevens aangeklaagd door het Amerikaanse Openbaar Ministerie. Hij is nog altijd spoorloos.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Max ten Hoedt

Max ten Hoedt is sinds februari 2024 actief bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Science & Innovation en een sterke nieuwsgierigheid naar cryptocurrency en blockchaintechnologie, brengt hij een unieke mix van academische kennis en praktische interesse mee. Max werd benaderd door een redacteur van Crypto Insiders vanwege zijn diepe inzicht en passie voor de cryptowereld. Hij volgt de ontwikkelingen binnen deze sector met grote belangstelling, vooral op het gebied van regelgeving en transparantie.

Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin onder druk: Amerikaanse banenmarkt dwarsboomt bullrun
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin krijgt nieuwe tik en valt onder $67.000, markt zwaar getroffen
Onderzoek toont harde data: ‘bitcoin zal crashen naar $50.000’
Advertentie