‘Fake news’, oftewel nepnieuws, is een groeiend probleem op Facebook. Facebook is onder vuur te komen liggen sinds president Donald Trump in 2016 aan de macht kwam. Het platform heeft een enorme hoeveelheid aan fake news artikelen en haar gebruikers zitten vaak vast in een informatie/confirmatie bubbel. Tevens zijn Facebook-profielen gebruikt voor data analyses door bedrijven als Cambridge Analytica zonder toestemming van de gebruikers. Het doel is om desinformatie te verspreiden, gebruikers te manipuleren en zelfs de presidentiële verkiezingen te beïnvloeden.
Mark Zuckerberg, eigenaar en medeoprichter van Facebook, is daarom eerder dit jaar op het matje geroepen door het Amerikaanse congres. Facebook moet met een oplossing komen. Blockchain-technologie zou deze oplossing kunnen zijn. Dat kan op de verschillende manieren.
De eerste manier is identificatie-verificatie. Facebook zit vol met fake/nep accounts. Deze accounts worden gebruikt om massaal fake news te verspreiden. Facebook is begonnen met artificial intelligence en machine learning om dit probleem aan te vechten. Blockchain zou hierbij kunnen helpen. Blockchain kan profielen en daarmee de identiteiten van gebruikers vastleggen in een netwerk. Dit zorgt ervoor dat identiteiten niet meer gestolen kunnen worden. Het zou zelfs mogelijk moeten zijn voor Facebook om zo gebruikers en hun handelingen bij te houden, vast te leggen om vervolgens uit te kunnen vinden welke accounts zich misdragen.
De volgende oplossing zou in de vorm van een incentive/reward-systeem kunnen zijn. Vergelijk dit met iets dergelijks als Reddit. Goede content kan beloond worden met cryptocurrency en slechte content wordt daarmee vanzelf uitgesorteerd.
Als derde is er de mogelijkheid voor ‘crowd verification’. Een systeem waar gebruikers kunnen aangeven of een bepaald stuk informatie waar of onwaar is. Trive is een platform dat zich specialiseert in het zoeken naar de waarheid met blockchain.
Een laatste mogelijkheid die blockchain-technologie Facebook geeft is om de bias van gebruikers, zoals die van journalisten, vast te leggen. RedPen is een project dat iets vergelijkbaars doet en vertelt lezers over de reputatie van journalisten. Op Facebook zou dit systeem kunnen herkennen dat iemand bijvoorbeeld veel pro-Samsung of pro-Android artikelen schrijft en dit vervolgens kunnen doorspelen naar de gebruiker omtrent nieuwe artikelen van dezelfde schrijver. Dus als iemand veel fake news artikelen plaatst, zou dit ook op zijn profiel kunnen staan.
Het mag duidelijk zijn dat voor Facebook dit geen simpel probleem is om op te lossen, maar dat blockchain-technologie wellicht een uitkomst kan zijn.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Ethereum maakt zich op voor crash, en megastijging