De moeilijkheden in het verzekeren tegen cryptocurrency hacks en diefstallen beletten institutionele beleggers in Azië ervan hun geld in de ontluikende activaklasse te investeren.
Per Reuters hebben cryptocurrencies reputatieschade opgelopen na een reeks hacks en diefstallen bij crypto-beurzen in de afgelopen jaren. Dit heeft ten gevolg de grotere fondsbeheerders afgeschrikt.
De situatie zou echter kunnen worden omgedraaid als de sector meer coöperatie onder de verzekeraars zou kunnen opwekken. Toch is het verkrijgen van dekking moeilijk gebleken volgens Henri Arslanian, de fintech- en crypto-leider voor Azië bij accounting-gigant PricewaterhouseCoopers:
De meeste institutioneel ingestelde crypto-bedrijven willen een goede verzekering afsluiten en in veel gevallen is het verkrijgen van adequate dekking een wettelijke vereiste. Het verkrijgen van een dergelijke dekking is echter bijna onmogelijk, ondanks de beste inspanningen.
Behalve dat dekking noodzakelijk is om institutionele investeerders aan te trekken, kan het ook een vereiste worden voor crypto-beurzen in sommige rechtsgebieden; zo heeft de Securities and Futures Commission van Hong Kong bijvoorbeeld aangegeven dat een voorwaarde voor gereglementeerde beurzen kan zijn om het merendeel van de beheerde crypto verzekerd te hebben.
De beschuldigingen tegen verzekeraars in Azië zijn echter weerlegd door een aantal verzekeringsmaatschappijen die beweren wel degelijk dekking te bieden aan de industrie. Het verkrijgen van deze dekking is echter ook geen eitje, aldus Thomas Cain, de regionale directeur bij de Aziatische eenheid van ’s werelds grootste verzekeringsmakelaar per omzet, Aon:
Het is niet moeilijk om bedrijven die grote hoeveelheden crypto-assets hebben te verzekeren, maar in verband met de nieuwheid van de sector en de publiciteit die cryptohacks hebben ontvangen moeten aanvragers zich inspannen om zich te onderscheiden.
Aon is al enigszins bekend met de crypto-sector; Eerder dit jaar kondigde Gemini, de cryptocurrency-exchange van Cameron en Tyler Winklevoss, aan dat het met verzekeringsbedrijf Aon gaat samenwerken om de digitale valuta van haar klanten te verzekeren.