Foto: buffaloboy/Shutterstock
In zekere mate zijn beleggers in cryptocurrency, enthousiastelingen en waarnemers op de hoogte van het aantal ‘shitcoins’ in omloop. Maar Wall Street Journal suggereert dat het aantal frauduleuze cryptocurrencies dat tegenwoordig beschikbaar is veel meer kan zijn dan eerder werd gedacht, met een schatting van meer dan 200.
Welke is het meest rechtmatig van allemaal?
Het meeste frauduleus zijn initial coin offerings (ICO’s), een nieuwe methode voor fondsenwerving die in 2017 enorm populair werd nadat het verschillende mensen in een klap miljonair maakte.
Van de 1450 tokens die onder de loep genomen werden ging er bij 271 een waarschuwingslampje branden. Er werden geplagieerde documenten aangetroffen alsmede valse team-vermeldingen. Ook werden er claims getoond die alle kenmerken hebben van misleidende ponzifraude.
Bovendien bleken de meeste ‘whitepapers’, die de technologie en toepassingen van een project in detail bespreken, woord voor woord gekopieerd te zijn van andere projecten en in sommige gevallen werden zelfs de teamnamen en missieverklaringen letterlijk overgenomen. Ook plagieerde projecten in grote aantallen marketingplannen, beveiligingsfuncties en developer notes.
Naar verluidt bieden freelancers op populaire vacaturesites hun diensten aan voor slechts $100 en het is onherroepelijk dat ze een klein script hebben dat ze steeds met iets andere woorden herhalen.
Bradley Bennet, voorheen van de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) verwoordt het perfect:
Gekopieerde taal, de afwezigheid van werknemers met naam en beloofde hoge opbrengsten zijn waarschuwingssignalen voor beleggers.
Minst voorzichtige beleggers zien dure resultaten tegemoet
Ondanks de wijdverspreide oproep om uitgebreid onderzoek te doen alvorens aan een ICO mee te doen, hebben naïeve investeerders meer dan $1 miljard aan deze 271 projecten, waarvan sommigen nog altijd fondsen werven, uitgegeven.
Tot nu toe is er slechts $273 miljoen teruggeclaimd in de vorm van rechtszaken, waaruit blijkt dat beleggers nog steeds onwetend zijn over de ware aard van deze projecten.
De aantrekkingskracht van ICO’s als een methode om fondsen te werven is onmiskenbaar indrukwekkend, met meer dan $9 miljard dat is opgehaald in de vorm van cryptocurrencies sinds 2017, volgens een rapport van Satis Group.
In een poging grote beleggingsverliezen te voorkomen is de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) in actie gekomen en toonde het recentelijk een nogal innovatieve onderneming, een nep-ICO, om investeerders te informeren over veel voorkomende fraude-weggevertjes.
In het verleden heeft de SEC verschillende officiële waarschuwingen vrijgegegeven, zowel aan investeerders als aan cryptocurrency-projecten, om hen te informeren over voorzichtigheid en overtredende regelgeving. Bovendien is de toezichthoudende instantie teruggekomen op controversiële projecten met bizarre claims, zoals het beloven van een vast bedrag aan winst na een bepaalde periode.
Een voorbeeld is dat van Plexcorps, dat meer dan $15 miljoen ophaalde met de belofte winsten van 1300% uit te keren aan de beleggers binnen de korte periode van een maand.
Niet alle cryptocurrencies zijn echter frauduleus, want er zijn zeker geweldige projecten op de markt die echte problemen oplossen en worden ondersteund met indrukwekkende partnerships. In navolging van deze gedachten is Mr. Bennett, een juridische partner bij Baker Botts LLP, die verklaart:
Er zijn enkele legitieme spelers die hieruit voortkomen, maar dat zal een handjevol zijn. Een hoop lijkt op penny-stock-fraude met lage toegangsdrempels.