Foto: buffaloboy/Shutterstock
Voor veel vroege blockchain projecten die fondsen probeerden te werven was een Initial Coin Offering, of ICO een gouden optie; waar venture capital (VC) firma’s vaak te kieskeurig waren lieten ICO’s iedereen investeren, ongeacht de kwaliteit van het project. Binnen korte tijd explodeerde dus ook het aantal ICO’s op de markt.
Nu dat we echter al enige maanden verwijderd zijn van de Bitcoin piek en prijzen met zo’n 80% gedaald zijn, lijkt het er op dat de ICO-markt eindelijk is opgedroogd. Zo liet Bloomberg weten dat het financieringsniveau van ICO’s voor de tweede maand op rij een nieuwe jaarlijkse bodem heeft bereikt.
Volgens data van Autonomous Research wisten startups in september net geen $300 miljoen op te halen; het laagste niveau sinds mei 2017. Vergelijk dit met het hoogtepunt in januari 2018, toen ICO’s gezamenlijk meer dan $3 miljard wisten verwerven – een daling van zo’n 90%.
Het dieptepunt komt enige weken nadat een Amerikaanse rechter oordeelde dat ICO’s voortaan onder de effectenwetgeving zullen vallen, wat voor sommigen de duidelijke oorzaak is. Hoewel het hierbij om de staat New York gaat, liet de SEC weten het eens te zijn met het oordeel. Enkele dagen later volgde ook de Chinese Centrale Bank met een waarschuwing tegen het investeren in ICO’s.
Er is dus enige stigma rond de ICO markten. Zo liet Sonny Singh, de Chief Commercial Officer van Bitpay onlangs nog weten dat hij niet gelooft dat de ICO-markt ooit nog terug zal gaan naar de oude niveaus.
Aan de andere kant zijn er ook idealisten, zoals Andy Bromberg van Coinlist, die wel geloven dat de ICO-markt weer zal aantrekken. Volgens Bromberg gaat de ICO-markt gewoon door een cyclus waarin kwaliteitsprojecten floreren en die van lage kwaliteit eruit gefilterd worden. De ICO-markt is dus simpelweg aan het opschonen, wat volgens Bromberg alleen goed kan zijn voor de toekomst van de markt.