Foto: Katherine Welles/Shutterstock
Vermogensbeheerder Blackrock en de Amerikaanse bank JPMorgan zijn optimistisch over de toekomst van crypto en blockchain. Je hebt wellicht al het een en ander hebben meegekregen over de aanvraag van Blackrock voor een de bitcoin (BTC) ETF, of beursfonds. De twee hebben een duidelijke visie voor de toekomst van crypto en blockchain technologie.
JPMorgan en Blackrock gebruiken blockchain
JPMorgan heeft al al een eigen blockchain ontwikkeld: de Onyx blockchain, gebaseerd op Ethereum (ETH). De focus bij Onyx ligt op het tokeniseren van bestaande financiële producten zoals aandelen. Vorige week maakte Blackrock gebruik van Onyx om aandelen van een van zijn fondsen te tokeniseren en deze naar de Britse Barclays bank te sturen.
Hoewel een bank als JPMorgan wellicht geen groot fan is van talloze cryptomunten, is het duidelijk geïnteresseerd in het tokeniseren van financiële producten. Het tokeniseren van talloze producten, uiteenlopend van effecten tot obligaties, vastgoed en zelfs kunst, met behulp van blockchain maakt transacties vele malen goedkoper en sneller.
Ook Blackrock ziet dus de waarde van de opkomende blockchain technologie. Vorig jaar noemde de CEO van het investeringsfonds, Larry Fink, blockchain “erg belangrijk”. Ook zei hij dat er “erg interessante ontwikkelingen gaande zijn in de digitale sector”. Hij zei dit destijds in de jaarlijkse brief aan aandeelhouders.
De bitcoin spot ETF aanvraag van Blackrock
Blackrock is het allergrootste financiële instituut ter wereld. In juni diende Blackrock een officiële aanvraag voor een bitcoin spot ETF in bij de Amerikaanse Securities and Exchanges Commission (SEC). In de komende maanden zal duidelijk worden of de ETF er daadwerkelijk gaat komen. Hoewel talloze andere instituten ook al een aanvraag indienden, is die van Blackrock, vanwege diens statuur, toch wel het opvallendste.
Eerder deze week kwam plotseling het nieuws naar buiten dat de bitcoin ETF aanvraag van Blackrock was goedgekeurd. De bitcoin koers schoot omhoog, maar kort daarna bleek het nieuws echter onwaar. Lees daarover hier meer.