Foto: ZorroGabriel/Shutterstock
Het Amerikaanse ministerie van Justitie klaagt Apple plotseling aan. Het Department of Justice beschuldigt Apple van monopoliepraktijken.
Volgens de aanklagers zou Apple zich schuldig maken aan machtsmisbruik. De rechtszaak kan zelfs grote gevolgen hebben voor alle crypto apps op de App Store van Apple.
Apple beschuldigigd van monopoliepraktijken en de impact op crypto
Volgens de aanklacht dwingt Apple ontwikkelaars om zijn betaalsysteem te gebruiken. Daardoor worden zowel ontwikkelaars als gebruikers op het platform “opgesloten”.
Deze monopolistische praktijken zouden volgens de aanklagers innovatie en concurrentie beperken en dit is vooral te merken bij crypto-apps op het platform. De iOS-versies van veel crypto-apps bieden slechts beperkte functionaliteiten.
Het probleem ligt naar verluidt dieper dan alleen de restricties die Apple hanteert op de App Store. Het complete beleid van Apple zou alternatieve betaalsystemen uitsluiten en dat wordt gezien als anti-competitief en restrictief. Het is volgens de aanklagers zelfs illegaal.
De rechtszaak raakt dus niet alleen de smartphone markt, maar ook de bredere financiële dienstverlening, waaronder crypto.
Vooral de zogenaamde “Apple tax”, een heffing van 30% die Apple hanteert op alle apps en betalingen in apps, zijn een groot struikelblok voor veel bedrijven.
Het maakt het voor de meeste crypto-gebaseerde apps onmogelijk om in-app betalingen en aankopen aan te bieden.
Apple rechtszaak crypto-app
Apple’s verdediging en de mogelijke gevolgen van de rechtszaak
Apple reageert op de aanklacht door te zeggen dat het “feitelijk en juridisch onjuist” is. Het bedrijf belooft dat het zich “krachtig” zal verdedigen.
Volgens Apple kan de rechtszaak zelfs een gevaarlijk precedent creëren. Het bedrijf beweert dat dit juist de overheid te veel invloed zou geven op de vormgeving van technologie.
In Europa werd onlangs de ‘Digital Markets Act’ ingevoerd. Hierdoor wordt Apple al gedwongen om in Europa concurrerende browsers, apps en betaalopties van andere partijen aan te bieden.
Apple beweert echter dat deze nieuwe opties de privacy en veiligheid van gebruikers in gevaar kunnen brengen.
De markt reageerde direct op het nieuws en veroorzaakte een daling van 4% in het aandeel van Apple (AAPL).
Onlangs won Steve Wozniak, medeoprichter van Apple, een andere rechtszaak. Ook deze uitslag kan bredere implicaties hebben. Wozniak vertrok bij Apple in 1985.