Tech-gigant IBM heeft aangekondigd samen te gaan werken met autobedrijf Ford om blockchain-technologie te gebruiken bij de toeleveringsketen van kobalt vanuit Congo, zo meldt een persbericht op 15 januari.
Het doel van de samenwerking is om de toeleveringsketen van het metaal kobalt nauw in de gaten te houden met behulp van IBM’s bestaande Hyperledge Fabric blockchain-platform. De vraag naar kobalt, dat gebruikt wordt om lithium-ion batterijen te maken voor elektrische auto’s en consumentenelektronica, blijft stijgen. Volgens een rapport van Morgan Stanley zou de vraag naar kobalt met een achtvoud vermenigvuldigen tegen 2026.
Ook het Zuid-Koreaanse LG Chem, een kathode-maker en het Chinese Huayou Cobalt, een leverancier van kobalt, alsmede RCS Global, een adviesgroep voor de toelevering van grondstoffen, werken mee aan de bovengenoemde samenwerking.
De Democratische Republiek van Congo, waar de grootste hoeveelheid kobalt te vinden is, is momenteel een instabiel land dat getergd wordt door geweld. Door de toepassing van blockchain-technologie kan de toeleveringsketen van kobalt beter en efficiënter gecontroleerd worden en kan er achterhaald worden waar de kobalt precies vandaan komt. Op deze manier kan de levering van kobalt vermeden worden wanneer kinderarbeid in het spel is.
Lisa Drake, vicevoorzitter van internationale inkoop bij Ford, zegt in het persbericht:
We blijven ons inzetten voor transparantie in onze wereldwijde toeleveringsketen. Door samen te werken met andere toonaangevende industrieën in dit netwerk, is het onze bedoeling om de nieuwste technologie te gebruiken om ervoor te zorgen dat de materialen die voor onze voertuigen worden geproduceerd, ons helpen onze belofte te houden om mensenrechten en het milieu te beschermen.
De pilot is al van start gegaan en wordt verwacht voltooid te zijn medio 2019. Het plan is om vervolgens de technologie toe te passen op de toeleveringsketen van andere metalen als goud, tin, tantaal en wolfraam, die ook wel bekend staan als ‘conflictmineralen.’
Rwanda kondigde in oktober een vergelijkbaar project aan om de toeleveringsketen van tantaal, dat tevens gebruikt wordt in consumentenelektronica, in de gaten te houden in een poging om de problemen rond deze conflictmineralen op te lossen.