Jongeren sparen minder dan ouderen voor buffer
Foto: Tongra Jantaduang/Shutterstock
De huidige tijden worden door veel Nederlanders als “duur” ervaren. Natuurlijk is deze ervaring voor iedereen anders. Er zijn namelijk veel factoren die bepalen hoeveel bestedingsruimte je hebt. Dit hangt niet alleen af van de hoogte van je inkomen en uitgaven, maar ook van factoren waar je wellicht niets aan kunt doen, zoals hoge zorgkosten of fysieke tegenslagen. Het is daarom belangrijk om altijd wat spaargeld achter de hand te houden. Ben jij benieuwd hoeveel spaargeld de gemiddelde Nederlander heeft? Dat komt goed uit, want het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deed hier recentelijk onderzoek naar.
Gemiddelde of mediaan
Je hoort regelmatig in het nieuws hoeveel er gemiddeld op de spaarrekening van Nederlanders staat. Vaak klinkt dit bedrag een flink stuk hoger dan wat je zelf zou inschatten. Dat komt niet omdat jouw spaarvaardigheden tegenvallen, maar omdat gemiddelden een vertekend beeld kunnen geven.
De rijke mensen in Nederland trekken het gemiddelde spaargeld namelijk flink omhoog. Het gevolg hiervan is dat deze waarde niet goed aansluit bij de werkelijkheid. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de mediaan. De mediaan is de waarde die het meest voorkomt en wordt ook wel de “centrummaat” genoemd.
Tot 15.100 euro aan spaargeld
Volgens het CBS hebben Nederlanders in de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar een gemiddeld bank- en spaartegoed van 22.900 euro. De mediaan van deze groep ligt echter op 9.700 euro, wat dus het bedrag is dat de meeste Nederlanders van die leeftijd bezitten. Voor de leeftijdsgroep van 35 tot 45 jaar ligt het gemiddelde op 34.500 euro en de mediaan op 15.100 euro.
Aan de onderkant staat de leeftijdsgroep van 18 tot 25 jaar, die logischerwijs nog aan het begin staan van de opbouw van hun kapitaal. Zij hebben een gemiddeld spaargeld van 10.440 euro en een mediaan van 3.300 euro.
In verhouding tot oudere leeftijdsgroepen valt direct iets op: hoe ouder de leeftijdsgroep, hoe hoger het gemiddelde en de mediaan liggen. Pas vanaf de groep van 75 tot 85 jaar is er weer een daling te zien. De leeftijdsgroep van 65 tot 75 jaar heeft het hoogste gemiddelde en de hoogste mediaan, respectievelijk 72.600 euro en 34.000 euro.
Buffer kan tegenslagen opvangen
Een buffer kan helpen om vervelende en onverwachte financiële tegenslagen op te vangen. Het is dan ook verstandig om hiervoor als een van de eerste zaken te sparen. Hoe groot jouw buffer moet zijn, verschilt per situatie. Crypto Insiders deelde eerder al een aantal handige tips over dit onderwerp, waarbij ook een zogenaamde “BufferBerekenaar” werd genoemd. We houden onze volgers op de hoogte, volg ons op instagram.
Tip van de redactie: Bitcoin op $100.000? Lezers ontvangen gratis bitcoin
Bitcoin maakt een flinke sprong naar de $100.000 – is dit het laatste moment om in te stappen? OKX, een van Nederlands populairste en goedkoopste exchanges, geeft alle Nederlanders en Belgen €20,- gratis bitcoin. De populaire crypto beurs kwam eerder dit jaar naar voren met de goedkoopste handelskosten in Nederland en viert nu feest.
Meld je deze week gratis aan en ontvang jouw gratis bitcoinbonus.
Meer leren over crypto? Early bird tickets voor Hét Nederlandse crypto congres zijn binnenkort verkrijgbaar. Meer informatie