Roy van Krieken Roy van Krieken
3 min. leestijd

Wereldwijde aandelencrash: beurzen kelderen, crypto volgt

s
icon-finance
Finance nieuws
Crypto Ontbijt: Mt.Gox uitbetalingen en Ethereum-ETF race barsten los

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Maandag was een zware dag voor de wereldwijde financiële markten, met scherpe dalingen in aandelen en cryptocurrencies. De Dow Jones zakte bijvoorbeeld met 821 punten, terwijl de Nasdaq 2,7% verloor. Ook bitcoin (BTC) werd hard geraakt, waarbij de koers daalde tot onder de $50.000.

Recessievrees drijft de markt naar beneden

De belangrijkste oorzaak van de wereldwijde marktverkoop is de groeiende vrees voor een recessie in de Verenigde Staten. Een teleurstellend banenrapport over juli veroorzaakte paniek onder beleggers, die vrezen dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, achterloopt met het verlagen van de rente om een economische neergang te voorkomen. Ondanks de hoge rentetarieven heeft de Fed ervoor gekozen de rente ongewijzigd te laten, wat de zorgen over een aanhoudende economische vertraging versterkt.

“De markt was aan het fluiten langs het kerkhof,” zei Sam Stovall, chief investment strategist bij CFRA Research ,tegen CNBC. “Mensen waren in slaap gesust door een vals gevoel van veiligheid, maar de markt zelf was erg kwetsbaar voor een correctie – en de zwakkere dan verwachte economische en werkgelegenheidsgegevens zorgden voor die correctie.”

Cryptocurrencies voelen de klap

De daling in de aandelenmarkt had ook een aanzienlijke impact op de prijzen van cryptocurrencies. Bitcoin daalde met bijna 20% in slechts drie dagen. Dit laat duidelijk de bredere trend zien van beleggers die risicovollere activa verkopen te midden van economische onzekerheid. Ook andere grote techbedrijven, zoals Nvidia en Apple, zagen hun aandelenkoersen fors dalen. 

In Azië bevestigde de Japanse beurs daarnaast officieel de status van een ‘bearmarkt’ na een verlies van 12,4%, de slechtste dag voor de index sinds de “Black Monday” crash van 1987. De daling van 4.451,28 punten was ook het grootste puntenverlies in de geschiedenis van de index. Dit toont aan dat de angst voor een recessie niet beperkt blijft tot de VS, maar ook andere wereldmarkten beïnvloedt.

Een zelfde trend zagen we ook in Europa. De AEX stond zo’n 3% in het rood. Hoewel dat minder pijnlijk is dan we elders zagen, werd ook de Europese markt getroffen door het beschadigde sentiment onder beleggers.

De huidige marktomstandigheden bewijzen opnieuw dat beleggers waakzaam blijven voor economische signalen en met argusogen kijken naar het beleid van centrale banken. Terwijl de recessievrees blijft hangen, kunnen we verdere volatiliteit op zowel de aandelen- als cryptomarkten verwachten. 

Tijdelijk 10 euro gratis crypto naar keuze

Zie jij deze dip als een perfect moment om je in te kopen? En denk je eraan om bitcoin of een andere crypto te bemachtigen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 10 euro crypto naar keuze cadeau. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak 10 euro gratis

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Finance nieuws

Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
3 redenen waarom crypto de komende maanden goud kan worden
Goud en bitcoin ‘must have’ in visie van Nederlandse analist na Prinsjesdag
Hoe zorg je ervoor dat je niet in een cryptoscam trapt?
Hoe zorg je ervoor dat je niet in een cryptoscam trapt?
Advertentie