Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd

Tesla-belegger boekt $415 miljoen met kleine inleg, verliest alles weer

Het gebeurt niet alleen in crypto: deze man verloor $415 miljoen

s
icon-finance
Finance nieuws
Tesla-belegger boekt $415 miljoen met kleine inleg, verliest alles weer

Foto: Jure Divich/Shutterstock

Een handelaar genaamd Christopher DeVocht verdiende miljoenen met het traden in Tesla-aandelen. De aandelenkoers van de autofabrikant daalde echter aanzienlijk in 2022. Dat resulteerde in een groot verlies voor DeVocht. Zijn winst ging op een bijzondere wijze van $415 miljoen (zo’n €375 miljoen) naar nul, en nu sleept hij zijn handelsplatform voor de rechter.

Goud op weg naar een van zijn beste jaarlijkse prestaties sinds 1979
Goud op weg naar een van zijn beste jaarlijkse prestaties sinds 1979

Belegger klaagt investeringsfirma aan na miljoenenverlies

Op een investering van slechts $88.000 wist de beste man zijn fortuin te vergaren. Maar om zijn vermogen te kunnen verzilveren had hij zijn aandelenopties moeten verkopen. En dat deed DeVocht niet, zo blijkt uit het finance nieuws.

Nu klaagt hij de beleggingsfirma (inclusief adviseurs) aan die hij gebruikte voor zijn handel. Volgens DeVocht hebben zij namelijk geen adequaat advies gegeven toen hij met dit grote risico handelde.

DeVocht claimt dat RBC Dominion Securities hem een margin-account gaf met gigantische leningen die hij helemaal niet had moeten krijgen, vanwege de grote risico’s die het met zich meedroeg.

Uiteindelijk hadden deze keuzes een averechtse werking op zijn portfolio, en dat had het investeringsplatform hem vooraf duidelijk moeten laten weten. Dat laat Stockwatch afgelopen donderdag weten.

Advertentie

DeVocht verwijt adviseurs voor verliezen na piekportefeuille

Er werden voor de in Canada gevestigde DeVocht adviseurs aangesteld van RBC. Het doel hiervan, zoals DeVocht zelf omschrijft, was hem te helpen om zijn vermogen te beschermen en risico’s in te perken. Zo zou er een strategie met minimaal risico voor hebben worden voorgeschoteld.

Een belastingadviseur van Grant Thornton LLP en een medewerker van RBC waren de uitverkorenen. Laatstgenoemd diende als een coach op het gebied van financiële planning.

Op 30 november 2021 piekte de beleggingsportefeuille van de Canadese handelaar. Een bedrag van $415 miljoen stond klaar om uitgecasht te worden. Iets wat hij naliet en spijt van kreeg toen een aantal maanden later de aandelenmarkt instortte.

De reden dat hij uiteindelijk echt alles verloor was omdat hij zijn geleende geld nog moest terugbetalen aan de beleggingsfirma.

Betaalreus Visa aangeklaagd door Amerikaanse overheid
Betaalreus Visa aangeklaagd door Amerikaanse overheid

Juridische strijd barst los: “Verlies door inadequate adviezen”

De grote verliezen zijn volgens DeVocht volledig te danken aan de nalatigheid van de adviseurs. Zo staat genoteerd in de officiële documenten van de rechtszaak:

“Zonder het inadequate advies van de gedaagden … zouden de eisers een substantieel deel van hun vermogen hebben behouden en een financieel plan hebben geïmplementeerd dat niet zou hebben geresulteerd in het verlies van hun volledige nettovermogen.”

De eis van DeVocht slaat op een schadevergoeding voor de geleden verliezen. Ook wilt hij dat zijn juridische kosten met rente wordt vergoed.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Advertentie

Trending Finance nieuws

Goudkoers schiet naar recordhoogte, bitcoin doet niets
Goud op weg naar een van zijn beste jaarlijkse prestaties sinds 1979
Advertentie