Simon Bosch Simon Bosch
20/06/2024 08:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/06/2024 13:27

Techgigant stijgt 1.200% en onttroont Microsoft dankzij AI-ontploffing

Bitcoin-BTC
icon-finance
Finance nieuws
Techgigant stijgt 1.200% en onttroont Microsoft dankzij AI-ontploffing

Foto: Muhammad Alimaki/Shutterstock

De Amerikaanse chipgigant Nvidia (beurssymbool: NVDA) is al sinds het begin van de hype rondom artificial intelligence (AI) op dreef. Dankzij zijn dominantie in de markt voor computerchips, en bij uitstek voor AI-chips, is het enorm in populariteit gestegen bij investeerders. Het aandeel is sinds de lokale bodem in oktober 2022 gestegen met bijna 1.200%. Daardoor Nvidia nu het grootste bedrijf ter wereld.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Nvidia overstijgt Microsoft

Er zijn verschillende manieren om de omvang van een bedrijf te meten. Eén van de belangrijkste is marktwaarde. Nvidia is dankzij deze stijging bijna 3,34 biljoen dollar waard. Vorige week was dit nog 3 biljoen dollar, waardoor het op de tweede plaats terecht kwam. Toen was het groter dan Apple (AAPL), maar nog niet groter dan Microsoft (MSFT).

Daar is gisteravond verandering in gekomen. Sinds de slotkoers is Microsoft bijna 3,32 biljoen dollar waard, waardoor Nvidia officieel groter is. En het blijft ook niet bij deze koppositie, want er zijn nog veel meer opvallende vergelijkingen te doen. Zo is de chipontwerper sinds eind vorige maand groter dan de gehele Duitse aandelenmarkt.

Of de gigantische marktwaarde wel of geen teken is van een bubbel is de grote vraag. In ieder geval is het aandeel al sinds 2015 erg sterk; sindsdien is het al met ruim 28.000% gestegen. Waar Nvidia oorspronkelijk in 1991 is opgericht als ontwerper van computerchips voor gamers, is de nadruk de laatste jaren steeds meer komen te liggen op artificial intelligence. Hier maakt het inmiddels speciale chips voor, die door bedrijven zoals OpenAI, Google en Microsoft als warme broodjes over de toonbank gaan.

Advertentie

Bitcoin groeit ook hard

Het moet benadrukt worden dat de marktwaarde van een bedrijf erg snel kan veranderen. Nvidia zou deze koppositie dus ook snel weer moeten afstaan aan een ander bedrijf. Ook valt op dat bitcoin (BTC) regelmatig een stuk beter presteert dan veel van de grootste aandelen in de wereld – Nvidia daargelaten.

Zo nu en dan slaagt bitcoin erin om de plaats van zilver over te nemen. Op het moment is bitcoin volgens CompaniesMarketCap nog kleiner, maar als dit opnieuw zou veranderen, dan lees je dat in het bitcoin nieuws.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crecimiento explosivo de las memecoins: ¿burbuja o valor duradero?
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen 1 miljoen PEPE gratis
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Groot aantal crypto-wallets in gevaar door grootschalige hack
Groot aantal crypto-wallets in gevaar door grootschalige hack
Advertentie

Trending Finance nieuws

Legendarische GameStop belegger is al bijna miljardair
Legendarische GameStop belegger is al bijna miljardair
Zoveel euro en bitcoin krijgt het Nederlands elftal bij winst EK
Zoveel euro en bitcoin krijgt het Nederlands elftal bij EK-winst
Grote bank verwacht Ethereum ETF deze week en koers naar $8.000
Enorme bank stapt bitcoin- en cryptohandel in, zegt Bloomberg
Advertentie