Foto: Shutterstock/CHRISTOPHER E ZIMMER
Een tragische gebeurtenis in de VS: een student pleegde zelfmoord nadat hij een enorme schuld had opgebouwd via het beleggingsplatform Robinhood, wat volgens zijn familie mede kwam door misleidende informatie in de app.
De familie van de student heeft besloten actie te ondernemen en Robinhood aan te klagen.
Cryptobelegger pleegt zelfmoord na schulden bij Robinhood
De jonge student, genaamd Alex Kearns, raakte verstrikt in een financiële nachtmerrie nadat hij crypto en aandelen begon te handelen op de populaire beleggingsapp van Robinhood.
Wat begon als een onschuldige interesse in beleggen, veranderde al snel in een verslaving. De student leende grote sommen geld om te investeren, in de hoop snel winst te maken.
De 20-jarige student is afkomstig uit Illinois. Hij heeft zichzelf het leven ontnomen nadat hij op zijn telefoonscherm een negatief saldo van $730.000 (€604.000) zag. Dat blijkt uit een brief die hij voor zijn ouders achterliet.
De situatie verergerde toen de beleggingen van de student een neerwaartse spiraal begonnen te vertonen. Kearns verloor enorme bedragen, wat resulteerde in een schuld van honderdduizenden euro’s. Deze schuld bracht niet alleen zijn financiële toekomst in gevaar, maar ook zijn mentale welzijn.
Zijn familie heeft besloten niet stil te zitten en heeft juridische stappen ondernomen tegen Robinhood. De familie beweert dat het bedrijf nalatig is geweest door niet genoeg maatregelen te nemen om kwetsbare gebruikers te beschermen tegen overmatige risico’s en schulden.
Familie doet aangifte, mogelijke fout in de app
De ouders vinden het handelsplatform volledig verantwoordelijk voor de dood van hun zoon. Dood door schuld, het toebrengen van emotioneel leed en het voeren van oneerlijke zakelijk praktijken zouden volgens hen allemaal aan de orde zijn in deze treurige zaak.
Toen Alex contact op wilde zoeken met de klantenservice van Robinhood, kreeg hij slechts een automatische mail als reactie. In een periode van dagen zou Alex $170.000 dollar terug moeten betalen. Dit nieuws werd Alex te veel: hij zou hierna geen uitweg hebben gezien.
Vader Dan is woedend over de zaak. Robinhood had veel eerder moeten ingrijpen, concludeert hij.
“Hij dacht dat hij zijn leven had verwoest. Hij dacht dat hij er niets meer aan kon doen. Ik begrijp niet hoe ze dit überhaupt hebben kunnen toestaan.”
Dat Alex diep in de schulden zat leek de druppel te zijn voor zijn keuze.
Toch zou het rode bedrag op de app volgens de ouders niet overeenkomen met de werkelijke verliezen van de student.
Het schijnt dat het verloren bedrag namelijk helemaal niet zo hoog was als dat Alex dacht. De advocaten van de familie Kearns claimen dat er een constructiefout was geslopen in de aandelen.
Als hij andere posities had gesloten, had hij wellicht zelfs enorme winsten gemaakt. Dat lijkt een email één dag na het overlijden van Alex te bevestigen.
“Geweldig nieuws! We nemen contact op om te bevestigen dat u aan uw verplichtingen heeft voldaan en dat we uw handelsbeperkingen hebben opgeheven”, staat onder meer in de mail.
Robinhood krijgt recordboete van toezichthouder
Robinhood werd uiteindelijk door de familie van Alex voor de rechter gesleept. Maanden later werd er een schikking bereikt en werd de zaak definitief geseponeerd. Wel moest Robinhood een bedrag van maar liefst $70 miljoen betalen voor ‘systematische tekortkomingen in het toezicht’ en het geven van ‘onjuiste of misleidende informatie’. Deze boete werd opgelegd door de Financial Industrial Regulatory Authority (FINRA).
De boete moet worden betaald aan gedupeerde klanten uit het verleden. De Amerikaanse toezichthouder op Wall Street heeft nog nooit zo’n hoge boete opgelegd. Sinds eind 2017 is Robinhood volgens de FINRA al schuldig aan nalatigheid in de klantenservice. De beleggingsapp vertrouwde te veel op inconsistente algoritmes, blijkt uit de documenten.
Denk je aan zelfmoord of ken je iemand die kampt met suïcidale gedachtes? Praten over zelfmoord kan gratis via de livechat op www.113.nl of telefonisch via 113 of 0800-113.