Roan Egberts Roan Egberts
3 min. leestijd

Recessie-alarm loeit, ‘niet de vraag of, maar wanneer recessie begint’

s
icon-finance
Finance nieuws
Recessie-alarm loeit, 'niet de vraag of, maar wanneer recessie begint'

Foto: vchal/Shutterstock

Eén van de betrouwbaarste recessie-indicatoren in de Verenigde Staten (VS) heeft de noodklok geluid. Waar het in juni nog in de buurt kwam van het alarmsignaal, passeerde het zojuist de drempel van 0,50. Maar wat houdt dit precies in en is er sprake van een recessie?

Sahm Rule-indicator boven de 0,50 procent

Je hebt enkele maanden geleden wellicht de Sahm Rule-indicator al eens zien langskomen in het nieuws. De Sahm Rule-indicator is één van de betrouwbaarste recessie-indicatoren ooit in de VS. Daarbij wordt de Sahm-regel toegepast die aangeeft dat er sprake is van een economische neergang wanneer het werkloosheidspercentage met 0,5 procentpunt boven het laagste niveau van het afgelopen jaar ligt.

De indicator geeft nu een waarde van 0,53 procent aan. Dat is hoger dan de drempelwaarde van 0,5. Madelon Vos, een Nederlands crypto-expert, econoom en influencer, stelt: “Historisch gezien zijn er geen gevallen bekend waarin de Sahm Rule een waarde van 0,53 behaalde zonder dat er uiteindelijk een recessie volgde.”

Bijzonder om te weten is dat in 65 jaar dat deze indicator wordt gebruikt, er nog nooit een vals signaal is afgegeven. Dat betekent dat de recessie tot nu toe altijd met 100 procent nauwkeurigheid voorspeld is en dat vinden economen zorgwekkend.

Oorzaak van de stijging

Het maandelijkse rapport van juli liet zien dat het werkloosheidspercentage boven de 0,50 procent steeg. Opvallend is dat juli de vierde maand op rij was die een stijging liet zien.

Op dit moment is zo’n 4,3 procent van de Amerikaanse bevolking werkloos, ongeveer 7 miljoen mensen. Bovendien is deze grens het hoogste niveau sinds november 2021, wat wijst op een verslechtering van de economische situatie of op de structurele veranderingen in werkgelegenheid. 

Wachten op reactie van de Amerikaanse centrale bank

De markten wachten op een snelle renteverlaging van de Federal Reserve (Fed). Dat zou naar verwachting in september zijn, die tussen de 25 en 50 basispunten zal liggen. Een basispunt is gelijk aan 0,01 procent, dus 25 basispunten is gelijk aan 0,25 procent, enzovoort.

Volgens de laatste peilingen geven de Amerikaanse markten een 60 procent kans dat de Fed deze week een spoedvergadering houdt. Tot nu toe is er geen officiële aankondiging gemaakt over een dergelijke vergadering. Tijdens deze vergadering zou de Fed de rente verlagen om de huidige problemen aan te pakken.

De renteverlaging heeft als doel om leningen goedkoper te maken, de economische groei te stimuleren en mogelijk de werkloosheid te verminderen. Terwijl een lagere rente gunstig kan zijn voor economische groei, houdt de Fed ook de inflatie nauwlettend in de gaten om te voorkomen dat deze te hoog oploopt, wat de koopkracht van consumenten zou kunnen aantasten.

 

Tijdelijk 10 euro gratis crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om bitcoin of een andere cryptomunt te bemachtigen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 10 euro crypto naar keuze cadeau. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak 20 euro gratis

 

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Roan Egberts

Roan Egberts is sinds november 2023 actief bij Crypto Insiders, waar hij zijn passie voor cryptocurrencies combineert met zijn expertise in finance. Met een achtergrond als bedrijfsadministrateur en financieel controller, kwam hij in aanraking met Crypto Insiders als community moderator op Telegram. Zijn studies aan Hogeschool Saxion, inclusief een minor in Blockchain, legden de basis voor zijn interesse in de cryptowereld. Roan richt zich op het delen van kennis over de fundamentele aspecten van blockchain en de impact ervan op de wereldwijde economie.

Net binnen
Trending
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Dogecoin-kloon op Ethereum explodeert 900% na Binance-notering
Dogecoin-kloon op Ethereum explodeert 900% na Binance-notering
Advertentie

Trending Finance nieuws

Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
3 redenen waarom crypto de komende maanden goud kan worden
Goud en bitcoin ‘must have’ in visie van Nederlandse analist na Prinsjesdag
Hoe zorg je ervoor dat je niet in een cryptoscam trapt?
Hoe zorg je ervoor dat je niet in een cryptoscam trapt?
Advertentie