Hoe je geld verliest zonder je daarvan bewust te zijn
Geld verliezen is niet een van onze favoriete hobby’s, maar onbewust doen we het toch. Er zijn een aantal redenen aan te wijzen die we bewust of onbewust in gang zetten, waardoor we geld verliezen, terwijl dat eigenlijk helemaal niet hoeft. Waardoor verliezen we geld?
We doen te weinig moeite voor ons geld
Niemand vindt het leuk om te gaan grasduinen in je rekeningen, je inkomsten op te tellen en je af te vragen of je nog ergens recht op hebt.
Op deze manier lopen we allerlei toeslagen mis, omdat we geen zin hebben om uit te rekenen of we recht hebben op huurtoeslag of kinderopvangtoeslag. Je moet hiervoor echt even gaan zitten en er werk van maken.
Ook durven we geen gesprek aan te gaan over loonsverhoging, omdat we bang zijn een slechte indruk te maken.
We bezwijken onder sociale druk om geld uit te geven
In veel sociale milieus dragen mensen dure merkkleding en word je erop afgerekend als je daar niet aan meedoet. Hieraan staan zowel volwassenen als kinderen bloot. Als je meedoet aan deze hypes en trends ben je al snel zoveel geld kwijt dat je boven je stand gaat leven.
Ook dure etentjes, dure auto’s en grote huizen vallen onder deze categorie. Voor je het weet kun je de rekeningen niet meer betalen.
We sparen geld in plaats van beleggen
Als je gaat sparen krijg je vrij lage rente over je geld. Als je zou beleggen heb je veel betere kansen. Historisch is het gemiddelde rendement van een gemiddelde portefeuille ongeveer 6-10 procent.
Beleggen is echter een ver van mijn bed show en veel mensen durven dat niet aan. Terwijl beleggen veel simpeler is geworden, je kunt zelfs in een index of ETF investeren, zodat je vrij weinig kennis nodig hebt.
We geven te veel geld uit
In de loop van de tijd heb je allerlei abonnementen afgesloten, verzekeringen voor van alles afgesloten en zit je te kijken naar Netflix terwijl je het HBO Max abonnement niet hebt afgezegd.
Een kritische blik naar al deze zaken kan je al snel tientjes per maand schelen.
We denken te weinig na over financiële zaken
Veel mensen hebben geen idee hoeveel er in en uit gaat. Doordat ze te weinig informatie hebben gaan ze ook niet aan de slag om de financiën te analyseren en een plan te maken om ze te verbeteren.
Hiervoor zijn allerlei tools aanwezig, zoals in een bank-app. Zodra je overzicht hebt is het maken van een financieel plan, zoals beleggen in aandelen of crypto, een stuk eenvoudiger. We houden onze volgers op de hoogte, volg ons gratis op Whatsapp.
Tip van de redactie: Bitcoin op $100.000? Lezers ontvangen gratis bitcoin
Bitcoin maakt een flinke sprong naar de $100.000 – is dit het laatste moment om in te stappen? OKX, een van Nederlands populairste en goedkoopste exchanges, geeft alle Nederlanders en Belgen €20,- gratis bitcoin. De populaire crypto beurs kwam eerder dit jaar naar voren met de goedkoopste handelskosten in Nederland en viert nu feest.
Meld je deze week gratis aan en ontvang jouw gratis bitcoinbonus.
🎙️Populair: Van bankier naar bitcoin: Het verhaal van Shariff Lutfi... Luister nu de podcast