Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd

Nvidia schrijft geschiedenis met grootste waardeverlies in één dag ooit

Bijna $280 miljard ging in één beursdag in rook op.

s
icon-finance
Finance nieuws
Nvidia schrijft geschiedenis met grootste waardeverlies in één dag ooit

Foto: Sudarsan Thobias/Shutterstock

Nvidia heeft onlangs zijn grootste eendaagse waardeverlies ooit geleden, met een daling van bijna $280 miljard in marktwaarde. Dit gebeurde nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie een antitrustdagvaarding uitvaardigde.

De scherpe daling van de aandelenkoers weerspiegelt de zorgen dat Nvidia mogelijk Amerikaanse antitrustwetten heeft overtreden door klanten te straffen die niet exclusief hun chips gebruiken. Dat blijkt uit het finance nieuws.

Nvidia’s historische aandelenval van bijna tien procent

Afgelopen dinsdag 3 september wist de aandelenkoers van Nvidia maar liefst 9,5 procent lager te sluiten dan waar het opende. Zo ging de prijs van een aandeel van het bedrijf van $119,37 naar $108 in slechts één beursdag.

Dat maakte het de grootste vorm van waardeverlies van een bedrijf op de Amerikaanse aandelenmarkt in de geschiedenis van het land. In totaal ging het om een marktkapitalisatie van $278 miljoen.

Nvidia, opgericht in 1993,  is een Amerikaanse technologiebedrijf dat vooral bekend staat om zijn productie van grafische verwerkingseenheden (GPU’s). Deze GPU’s worden veel gebruikt in gaming, kunstmatige intelligentie (AI), en datacenters.

In de uren na de historische beursdag ging de prijs verder waar het de vorige dag mee afsloot: dalen. Er werd nog eens meer dan 2 procent van Nvidia afgesnoept. Dat zorgde ervoor dat het aandeel in de middag op $105,66 kwam te staan.

De scherpe daling in Nvidia’s aandelenkoers gebeurde nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) een onderzoek startte naar mogelijke overtredingen van antitrustwetten door Nvidia en andere bedrijven.

Dit betekent dat het DOJ wilde onderzoeken of Nvidia zich schuldig heeft gemaakt aan oneerlijke concurrentiepraktijken. Bloomberg meldde gisteren dat Nvidia en andere bedrijven dagvaardingen hebben ontvangen in verband met dit onderzoek.

DOJ verzamelt bewijs tegen Nvidia en betrekt Microsoft

Om meer informatie te verkrijgen hebben de Amerikaanse autoriteiten vragenlijsten naar het bedrijf gestuurd. De overheid verzamelt nu actief bewijs om te bepalen of Nvidia de wet heeft overtreden, wat kan leiden tot juridische actie tegen het bedrijf.

Ook Microsoft was onderdeel van het onderzoek naar Nvidia. Microsoft is immers Nvidia’s grootste investeerder en speelt daarom een belangrijke rol, zo concludeert de DOJ.

“Nvidia wint op basis van verdienste, zoals blijkt uit onze benchmarkresultaten en waarde voor klanten, die kunnen kiezen welke oplossing voor hen het beste is,” aldus Microsoft in een verklaring aan Bloomberg.

De CEO van Nvidia, Jensen Huang, zei dat hij “voorrang geeft aan klanten die Nvidia-producten gebruiken.” Dat zou volgens hem enkel bedoeld zijn om de om “voorraden te voorkomen en de installatie van de Nvidia-technologie te versnellen.”

Maar waar blijft die bitcoin bullmarkt nou?

In nieuwe onze podcast op Spotify bespreken onze hosts het laatste crypto nieuws, en waar ingezoomd wordt op de meest gestelde vraag: Waar blijft de bitcoin bullmarkt nou? Ivan en Raoul duiken dieper in de Bitcoin cycles. Hoe ver zitten we van een ‘normale’ cycle af, en wat kunnen we verwachten van de bullmarkt?

 

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending Finance nieuws

Hoe bereik je op de cryptomarkt zo snel mogelijk jouw eerste €100.000?
Hoe bereik je op de cryptomarkt zo snel mogelijk jouw eerste €100.000?
Goudkoorts: Goud bereikt all-time high & zorgen om economie
Goudkoorts: Goud bereikt all-time high & zorgen om economie
Advertentie