Roan Egberts Roan Egberts
3 min. leestijd

Nederlandse Tinder Swindler licht vrouwen op voor duizenden euro’s

Tim Hofman komt in contact met Nederlandse Tinder Swindler

s
icon-finance
Finance nieuws

Foto: Shutterstock/Mihai-Bogdan Lazar

In een aflevering van BOOS heeft presentator Tim Hofman een Nederlandse beleggingsfraudeur ontmaskerd. Twee vrouwen, Hannah en Margot (niet hun echte namen) vertellen hoe ze slachtoffer zijn geworden van datingfraude, waarbij een man zich voordeed als een betrouwbare partner. En bovendien de belangrijkste vraag: hoe is het afgelopen met Hannah en Margot?

‘Crypto is een paradijs voor ondernemers,’ laat deze data zien
'Crypto is een paradijs voor ondernemers,' laat deze data zien

Ontmoeting via datingsapps

Hannah en Margot ontmoetten een man, die wij net zoals de aflevering Chris noemen (echte naam wordt niet bekend gemaakt), via datingsapps zoals Badoo. Chris presenteerde zichzelf als een zorgzaam en begripvol persoon. Het gaf de vrouwen een gevoel van veiligheid.

De vrouwen omschrijven het eerste contact als overweldigend. “Hij wilde gelijk ‘s avonds al een stuk wandelen of bellen.” Het resulteerde vervolgens in intensief contact, waar de vrouwen ook behoefte aan hadden. Maar daar bleef het helaas niet bij.

Advertisement

Geld overmaken 

Het vertrouwen werd echter misbruikt toen Chris begon te praten over investeren en beleggingen. Volgens hem had hij hierin veel ervaring en vroeg dan ook de vrouwen om geld over te maken om voor hen te investeren.

Al snel merkten de vrouwen dat er iets niet klopte. Chris bleef maar opnieuw om geld vragen, omdat hij zogenaamde administratieve fouten moest corrigeren of om extra kosten te dekken. Het leidde tot een grote uitgave van duizenden euro’s voor de vrouwen.

Chris wist Hannah en Margot telkens weer te manipuleren door hen te beschuldigen van wantrouwen en hen te kleineren. Hierdoor begonnen de vrouwen steeds meer aan zichzelf te twijfelen en verloren ze het vertrouwen in hun eigen beoordelingsvermogen. De situatie liep uit de hand toen Chris de vrouwen begon te bedreigen, door bijvoorbeeld foto’s van hun adres te sturen.

Peter van de Vorsts miljoenendeal: zoveel bitcoins is zijn winst waard
Peter van de Vorsts miljoenendeal: zoveel bitcoins is zijn winst waard

Politie doet weinig

Toen de vrouwen eenmaal genoeg hadden, schakelden ze de politie in. Ze kregen weinig steun, omdat de transacties op vrijwillige basis waren gedaan. Maar daar kwam verandering toen de naam van Chris genoemd werd. De politie adviseerde hen om aangifte te doen, maar beschouwde de zaak vervolgens als klein en van lage prioriteit.

Hannah en Margot kregen niet alleen het gevoel dat ze hun geld definitief kwijtgeraakt hadden, maar ook hun gevoel van veiligheid en vertrouwen in anderen verloren.

BOOS confronteert Chris

Uiteindelijk besloot het team van BOOS om Chris te confronteren met een lokprofiel op een datingapp. Chris greep zijn kans en ook hier ging het snel over tot investeren in crypto of andere beleggingen. 

Niet veel later had het team van BOOS een ontmoeting gepland onder strenge veiligheidsmaatregelen. Ze confronteerden Chris, maar die ontkende veel en was vaag over de terugbetalingen die hij de vrouwen verschuldigd was.

Een afloop met een sisser

Niet veel later kwamen er toch meer gesprekken met Chris. Hij gaf daarin toe dat hij een gokverslaving had, en heel veel geld had verloren aan online gokken en het investeren in cryptocurrencies. Het programma ontdekte dat hij ook meerdere mensen had gedupeerd, dan alleen Hannah en Margot. 

Uiteindelijk loopt het voor deze dames met een sisser af. Er is een betalingsregeling getroffen, waarbij de vader van Chris beloofde de schuld te helpen afbetalen. Dit zou maandelijks gebeuren tot de vrouwen het volledige bedrag terug hebben gekregen.

Datingfraude is een groeiend probleem in Nederland. Uit cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat, in 2023, 494 mensen melding maakten van oplichting door een romantische partner, waarbij in totaal meer dan 7,6 miljoen euro werd verloren. Dit is een stijging van 75 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, wat de urgentie van het probleem onderstreept. BOOS moedigt kijkers aan om alert te zijn op de waarschuwingssignalen van datingfraude en om maatregelen te nemen om zichzelf te beschermen.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Roan Egberts

Roan Egberts is sinds november 2023 actief bij Crypto Insiders, waar hij zijn passie voor cryptocurrencies combineert met zijn expertise in finance. Met een achtergrond als bedrijfsadministrateur en financieel controller, kwam hij in aanraking met Crypto Insiders als community moderator op Telegram. Zijn studies aan Hogeschool Saxion, inclusief een minor in Blockchain, legden de basis voor zijn interesse in de cryptowereld. Roan richt zich op het delen van kennis over de fundamentele aspecten van blockchain en de impact ervan op de wereldwijde economie.

Net binnen
Trending
Kunnen we nog een knallende bitcoin koers verwachten in 2024?
AI voorspelt bitcoin prijs voor eind 2024
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
$2 miljard aan bitcoin verplaatst door VS, koers reageert
Cryptomarkt houdt adem in: $4 miljard aan BTC mogelijk te koop
Het grote Bitcoingeheim onthuld, moeten we ons zorgen maken?
Het grote Bitcoingeheim onthuld, moeten we ons zorgen maken?
Advertentie

Trending Finance nieuws

Peter van de Vorsts miljoenendeal: zoveel bitcoins is zijn winst waard
Peter van de Vorsts miljoenendeal: zoveel bitcoins is zijn winst waard
Advertentie