Tim Hofman komt in contact met Nederlandse Tinder Swindler
Foto: Shutterstock/Mihai-Bogdan Lazar
In een aflevering van BOOS heeft presentator Tim Hofman een Nederlandse beleggingsfraudeur ontmaskerd. Twee vrouwen, Hannah en Margot (niet hun echte namen) vertellen hoe ze slachtoffer zijn geworden van datingfraude, waarbij een man zich voordeed als een betrouwbare partner. En bovendien de belangrijkste vraag: hoe is het afgelopen met Hannah en Margot?
Ontmoeting via datingsapps
Hannah en Margot ontmoetten een man, die wij net zoals de aflevering Chris noemen (echte naam wordt niet bekend gemaakt), via datingsapps zoals Badoo. Chris presenteerde zichzelf als een zorgzaam en begripvol persoon. Het gaf de vrouwen een gevoel van veiligheid.
De vrouwen omschrijven het eerste contact als overweldigend. “Hij wilde gelijk ‘s avonds al een stuk wandelen of bellen.” Het resulteerde vervolgens in intensief contact, waar de vrouwen ook behoefte aan hadden. Maar daar bleef het helaas niet bij.
Geld overmaken
Het vertrouwen werd echter misbruikt toen Chris begon te praten over investeren en beleggingen. Volgens hem had hij hierin veel ervaring en vroeg dan ook de vrouwen om geld over te maken om voor hen te investeren.
Al snel merkten de vrouwen dat er iets niet klopte. Chris bleef maar opnieuw om geld vragen, omdat hij zogenaamde administratieve fouten moest corrigeren of om extra kosten te dekken. Het leidde tot een grote uitgave van duizenden euro’s voor de vrouwen.
Chris wist Hannah en Margot telkens weer te manipuleren door hen te beschuldigen van wantrouwen en hen te kleineren. Hierdoor begonnen de vrouwen steeds meer aan zichzelf te twijfelen en verloren ze het vertrouwen in hun eigen beoordelingsvermogen. De situatie liep uit de hand toen Chris de vrouwen begon te bedreigen, door bijvoorbeeld foto’s van hun adres te sturen.
Politie doet weinig
Toen de vrouwen eenmaal genoeg hadden, schakelden ze de politie in. Ze kregen weinig steun, omdat de transacties op vrijwillige basis waren gedaan. Maar daar kwam verandering toen de naam van Chris genoemd werd. De politie adviseerde hen om aangifte te doen, maar beschouwde de zaak vervolgens als klein en van lage prioriteit.
Hannah en Margot kregen niet alleen het gevoel dat ze hun geld definitief kwijtgeraakt hadden, maar ook hun gevoel van veiligheid en vertrouwen in anderen verloren.
BOOS confronteert Chris
Uiteindelijk besloot het team van BOOS om Chris te confronteren met een lokprofiel op een datingapp. Chris greep zijn kans en ook hier ging het snel over tot investeren in crypto of andere beleggingen.
Niet veel later had het team van BOOS een ontmoeting gepland onder strenge veiligheidsmaatregelen. Ze confronteerden Chris, maar die ontkende veel en was vaag over de terugbetalingen die hij de vrouwen verschuldigd was.
Een afloop met een sisser
Niet veel later kwamen er toch meer gesprekken met Chris. Hij gaf daarin toe dat hij een gokverslaving had, en heel veel geld had verloren aan online gokken en het investeren in cryptocurrencies. Het programma ontdekte dat hij ook meerdere mensen had gedupeerd, dan alleen Hannah en Margot.
Uiteindelijk loopt het voor deze dames met een sisser af. Er is een betalingsregeling getroffen, waarbij de vader van Chris beloofde de schuld te helpen afbetalen. Dit zou maandelijks gebeuren tot de vrouwen het volledige bedrag terug hebben gekregen.
Datingfraude is een groeiend probleem in Nederland. Uit cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat, in 2023, 494 mensen melding maakten van oplichting door een romantische partner, waarbij in totaal meer dan 7,6 miljoen euro werd verloren. Dit is een stijging van 75 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, wat de urgentie van het probleem onderstreept. BOOS moedigt kijkers aan om alert te zijn op de waarschuwingssignalen van datingfraude en om maatregelen te nemen om zichzelf te beschermen.
📲 Het belangrijkste crypto nieuws in je broekzak? Volg ons Whatsapp kanaal en ontvang 3x per dag de meest actuele crypto-updates