Foto: Dutchmen Photography/Shutterstock
Nederlandse studenten hebben deze week een flinke tegenslag moeten verwerken. De rente die (oud-) studenten betalen over hun studieschuld is meer dan vervijfvoudigd naar het hoogste niveau in veertien jaar tijd. Met name de zogenoemde ‘pechgeneratie’ is woest om de drastische wijziging.
Rente studieschuld naar 2,56 procent
Afgelopen maandag kwam het nieuws naar buiten dat de rente voor leningen van studenten volgend jaar explosief zal stijgen. Momenteel staat deze rente gelijk aan 0,46 procent, maar deze zal volgend jaar toenemen tot 2,56 procent.
Het leenstelsel voor studenten in Nederland werd in 2015 ingevoerd. Voorafgaand aan de invoering van het leenstelsel ontvingen Nederlandse studenten een basisbeurs. Studenten die na de invoering van het leenstelsel de collegebanken zijn ingegaan, worden vaak gecategoriseerd tot de ‘pechgeneratie’. Zij voelen zichzelf nu het meest genaaid, aangezien ze vaak geen andere keuze hadden dat het lenen van geld bij de overheid. Overigens is de basisbeurs sinds september weer terug van weggeweest.
Gedurende 6 jaar was de rente op studieschulden 0 procent, omdat de Nederlandse staat zelf geen kosten had voor leningen op de kapitaalmarkt. Vorig jaar ging de rente voor het eerst iets omhoog. De toename met een factor van vijf wordt veroorzaakt door de stijgende rentekosten die de overheid moet betalen bij het aangaan van leningen. De rente op studieleningen zijn verbonden aan de rente op staatsobligaties die vijf jaar lopen.
Niet iedere student ziet zijn/haar kosten direct stijgen. De rente wordt voor oud-studenten steeds voor vijf jaar vastgezet. Met de nodige geluk zou je dus nog een lange tijd kunnen profiteren van de lage rentetarieven.
Veel kritiek en opstand
Weinig studenten hadden bij het aangaan van hun studielening geanticipeerd op een rentetarief van dit formaat. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) houdt over twee weken een protest voor de Tweede Kamer om te pleiten ‘voor het stoppen van de renteverhoging en meer compensatie voor studenten’. Het juridische adviesbureau Legal Advice Wanted gaat de Nederlandse staat zelfs voor de rechter slepen omdat het naar eigen zeggen studenten niet op een zorgvuldige en proactieve manier op de hoogte heeft gesteld voor de rentetarieven.
Voor veel studenten is het een klap in hun gezicht. Financieel gezien hebben zij het al erg lastig en deze wijziging doet daar nog een schepje bovenop.