Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd

Nederlandse economie onverwacht hard gegroeid in 2024

De Nederlandse economie groeit in nog lopend tweede kwartaal.

s
icon-finance
Finance nieuws
Nederlandse economie onverwacht hard gegroeid in 2024

Foto: Ralf Liebhold/Shutterstock

De Nederlandse economie heeft in het tweede kwartaal van 2024 een opmerkelijke en onverwachte groei van 1,9 procent laten zien. Dit komt als een verrassing, vooral gezien de huidige economische onzekerheden, zoals de hoge inflatie en kosten van leven. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Economie in het land verrast met plotselinge groei

De groei is voornamelijk te danken aan een toename van de consumentenuitgaven en een sterke export, met name in de technologie- en agrarische sectoren. Dit wijst op een veerkrachtige economie die in staat is om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

De groei van de Nederlandse economie is in contrast met eerdere voorspellingen van economische vertraging. Dat verbaast diverse kenners. Zo ook Peter Hein van Mulligen. Van Mulligen is hoofdeconoom van het statistiekbureau en geeft aan dat hij deze plotselinge groei niet aan zag komen:

“Ik had het ook niet zien aankomen. Maar we kunnen nog niet spreken van een nieuwe trend”, laat de expert weten.

De eerste maanden van 2024 waren niet best voor de Nederlandse economie. Maar in het tweede kwartaal steeg de export van voornamelijk chemische producten, voedings- en genotmiddelen, machines en apparaten hard. Dat zorgde voor een toename van 1,3 procent in de categorie ‘export’.

Anderzijds hebben huishoudens fors minder geconsumeerd. Dat heeft deels bijgedragen aan een handelsoverschot, met een verlaagde import tegenover een verhoogde export. Volgens Van Mulligen heeft de verlaagde consumptie onder andere te maken met het slechte weer:

“Dat is te zien bij de horeca, die een matig kwartaal achter de rug heeft. Consumenten zijn huiverig, de prijzen zijn hoog”, legt de econoom uit.

Structurele groei blijft nog uit

Ondanks deze positieve cijfers, zijn er nog steeds zorgen voor de toekomst. De inflatie blijft een probleem en de kosten van levensonderhoud zijn hoog.

Daarnaast kan de wereldeconomie, die met verschillende uitdagingen te maken heeft ook invloed hebben op de toekomstige groei van Nederland. Denk daarbij aan de geopolitieke spanningen en wisselende grondstofprijzen.

Mede om die reden kan er nog niet gesproken worden van een trend. Van Mulligen is blij met de “onderbreking”, maar weet dat er nog niet te vroeg gejuicht kan worden.

“Het is nog te vroeg om te spreken van een nieuwe periode van groei. Daarvoor moeten we nog drie maanden wachten.”

Vandaag: Nederlands nieuwste cryptobeurs geeft ALLE Nederlanders €50 bitcoin gratis én een F1-pet

De cryptobeurs is inmiddels alweer 2 maanden actief in Nederland; en nu is het tijd om alle Nederlanders te verwelkomen.
Probeer de ongekend lage tarieven van OKX, krijg €50,- gratis crypto cadeau, ontvang tot 18 augustus een gratis F1 pet én maak ook nog eens kans op VIP tickets voor de Grand Prix in Zandvoort.

Meld je vandaag aan bij OKX via de knop hieronder en ontvang tot €50,- aan bitcoin gratis. Plus, je profiteert ook nog eens van de ongekend lage tarieven bij deze wereldwijde crypto-grootmacht.

Meld je nu aan!

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Dogecoin-kloon op Ethereum explodeert 900% na Binance-notering
Dogecoin-kloon op Ethereum explodeert 900% na Binance-notering
Advertentie

Trending Finance nieuws

Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
3 redenen waarom crypto de komende maanden goud kan worden
Goud en bitcoin ‘must have’ in visie van Nederlandse analist na Prinsjesdag
Hoe zorg je ervoor dat je niet in een cryptoscam trapt?
Hoe zorg je ervoor dat je niet in een cryptoscam trapt?
Advertentie