Tim Kamp Tim Kamp
03/07/2024 14:12 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/07/2024 00:45

Miljoenenclaim tegen Gamestop-legende plots van tafel geveegd

icon-finance
Finance nieuws
Miljoenenclaim tegen Reddit-held Roaring Kitty plots van tafel geveegd

Foto: Hansonl/Shutterstock

Op 28 juni diende GameStop-investeerder Martin Radev een rechtszaak in tegen Keith Gill, beter bekend als Roaring Kitty. Radev beschuldigde Gill van effectenfraude naar aanleiding van de GameStop-saga.

Radev beweerde dat Gill een pump and dump-manipulatie had uitgevoerd door de prijs van GameStop-aandelen kunstmatig op te drijven en vervolgens te verkopen voor persoonlijk gewin. Dat zou vervolgens hebben geleid tot financiële verliezen voor andere investeerders, waaronder Radev.

Gamestop-legende laat opnieuw aandeel ontploffen met één meme
Gamestop-legende laat opnieuw aandeel ontploffen met één meme

Boze belegger trekt rechtszaak na drie dagen in

De kern van Radev’s beschuldigingen was dat Gill niet openbaar had gemaakt dat hij van plan was om 120.000 callopties te verkopen vóór hun vervaldatum op 21 juni. Volgens Radev zou dit hebben bijgedragen aan het verlies van andere investeerders die door Gill’s sociale mediaberichten waren beïnvloed.

In januari 2021 beleefde GameStop een opmerkelijke stijging in de aandelenkoers. Deze stijging werd veroorzaakt door een georganiseerde koopactie van particuliere beleggers, vaak gecoördineerd via Reddit. Keith Gill, ook bekend als Roaring Kitty, speelde een cruciale rol in deze gebeurtenis.

Door zijn analyses en berichten op sociale media moedigde hij andere beleggers aan om GameStop-aandelen te kopen, wat leidde tot een short squeeze waarbij hedgefondsen aanzienlijke verliezen leden. Gill werd een symbool voor de strijd tussen kleine beleggers en grote institutionele investeerders.

Opmerkelijk genoeg heeft Radev de rechtszaak slechts drie dagen later, op 1 juli, vrijwillig ingetrokken. De exacte redenen voor deze snelle intrekking zijn onduidelijk. Het advocatenkantoor dat Radev vertegenwoordigde, Pomerantz Law, heeft geen commentaar gegeven op het besluit.

Advertentie

Juridisch expert reageert: “zwakke standpunten”

Keith Gill maakte onlangs een comeback op sociale media na een afwezigheid van twee jaar. Dat deed hij via zijn populaire pagina op X, door enkel een afbeelding te posten. Zijn terugkeer zorgde opnieuw voor volatiliteit in de prijs van GameStop-aandelen.

Ook opvallend was dat de zaak werd ingetrokken zonder vooroordeel, wat betekent dat Radev in de toekomst opnieuw een soortgelijke rechtszaak kan indienen. Juridisch expert Eric Rosen wees erop dat de zaak waarschijnlijk zwak was en gemakkelijk verworpen zou kunnen worden door een goed opgesteld motie tot verwerping van Gill.

“Het is onredelijk om effecten te kopen alleen maar omdat een individu met de naam Roaring Kitty onschuldige tweets heeft gepost op sociale media”, liet expert Rosen weten via een blog.

Gill heeft ook recente investeringen gedaan in het Amerikaanse huisdierenbedrijf Chewy. Dat roept bij sommige enige speculatie op dat hij mogelijk van plan is om een vergelijkbare short squeeze uit te voeren. Of dat ook echt zo is, blijft een onbeantwoorde vraag. Al lijkt dat idee nog wel ver gezocht.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Waarom daalt bitcoin tot onder $60.000? Drie mogelijke redenen
Waarom daalt bitcoin tot onder $60.000? Drie mogelijke redenen
Onderzoek toont harde data: 'bitcoin zal crashen naar $50.000'
Onderzoek toont harde data: ‘bitcoin zal crashen naar $50.000’
Geboorte van AI-supercrypto begint, miljarden in beweging
Geboorte van AI-supercrypto begint, miljarden in beweging
Advertentie

Trending Finance nieuws

Gamestop-legende laat opnieuw aandeel ontploffen met één meme
Gamestop-legende laat opnieuw aandeel ontploffen met één meme
Advertentie