Met deze voorbeelden vermijdt jij de meest gehaaide cryptoscams
Foto: wisely/Shutterstock
De crypto industrie is relatief gezien zeer jong, met al een hele hoop geld in omloop. In slechts tien jaar tijd is het uitgegroeid tot een van de grootste financiële markten ter wereld. En zoals vaak het geval is bij snelgroeiende industrieën, gaat deze groei gepaard met groeipijnen. En dan ook wel een forse groeipijn.
Oplichterij is in de crypto-industrie zo’n groot probleem geworden dat het zelfs de mensen die zich nog nooit met crypto gemoeid hebben weet te bereiken. Juist de onwetendheid zorgt ervoor dat mensen aan de gehaaide oplichtingsvormen ten prooi vallen. Vraag iemand die met oplichterij te maken heeft gehad, en er is een grote kans dat er crypto bij betrokken was.
Om een hoop hartverscheurend verdriet en leed te besparen, staan hieronder voorbeelden van oplichterijen waar al vele onschuldige mensen slachtoffer van zijn geworden. Gebruik deze informatie goed, om te voorkomen dat het ook jou overkomt.
Crypto oplichting via Tinder: ‘pig butchering’
De niet zo heel vriendelijke term ‘pig butchering’ is letterlijk vertaald vanuit het Chinees. Daar is deze vorm van oplichting ontstaan, waarna het al gauw overwoei naar Zuidoost-Azië. Daar kwam pig butchering pas echt tot bloei, waarna er ook al snel in het buitenland slachtoffers vielen.
Bij pig butchering worden mensen die op zoek zijn naar liefde benaderd via datingapps. Met een goed ogend profiel proberen ze zoveel mogelijk matches te krijgen, of gaan ze juist op zoek naar een persoon die binnen hun doelgroep past. Als er een match is gemaakt, verloopt het gesprek net als ieder ander. Soms wordt er zelfs met de camera aan gebeld, en denkt het slachtoffer zijn date door en door te kennen.
Romantische interesse, of toch niet?
Maar als er een romantische klik ontstaat, wordt al snel vermeld dat de één in bitcoin (BTC) of een andere crypto investeert. Het onwetende slachtoffer wordt hierin meegenomen, en wordt overgehaald om ook te investeren. Hier begint de oplichting al, want de investering wordt vaak in een neppe of frauduleuze app gedaan. Vaak gaat het bedrag rechtstreeks de portemonnee van de oplichter in.
De investeerder daarentegen merkt hier aan het begin nog niets van. Die krijgt een scherm te zien waarin het bedrag dat is geïnvesteerd hard in waarde oploopt. Dat moedigt vaak aan om meer en forsere bedragen te investeren. Als de investering een grote omvang heeft bereikt, en de ‘winst’ des te meer, proberen de slachtoffers hun winst te innen.
Maar vaak is dit tevergeefs. Er komen meldingen dat er eerst belasting moet worden betaald, of dat er iets is fout gegaan met de transactie. Maar het geld is dan al lang weg, en alle verdere belastingen die betaald worden om de ‘winst’ te innen is extra buit voor de oplichter. Daarna wordt het contact verbroken en blijft het slachtoffer zonder geld, en zonder date, achter.
Neppe crypto exchanges en brokers
Ook zonder een liefdesinteresse met kwade intenties komen mensen terecht bij neppe cryptobeurzen. Vaak wordt men benaderd met veelbelovende rendementen op een goed ogende cryptobeurs. Zelfs in de App- en Play Store zijn nog steeds cryptobeurzen te vinden die jou geld afhandig willen maken.
Cryptobeurzen benaderen geen mensen via e-mail of telefoon om klanten te vergaren. Als dit wel het geval is, let dan goed op of er geen sprake is van oplichting. In plaats van benaderen via e-mail, wordt het beperkt tot reclame’s op de televisie, of promoties op sociale media en sites. Bovendien zullen cryptobeurzen jou nooit telefonisch vertellen dat jouw geld in gevaar is, en al helemaal niet als jij nog geen klant bent.
Ook hier wordt er gebruikgemaakt van een neppe interface, die jou laat zien dat je investering hard aan het groeien is. En ook hier is dat in feite helemaal niet het geval. Check daarom ook, indien je al aan een investering begonnen bent, of de rendementen die je behaald wel ergens op gebaseerd zijn. Dag na dag zonder verlies is zeer zeldzaam, en is zelfs voor de meest doorgewinterde investeerder een lastige klus.
Hoe bescherm je jezelf?
Een van de beste manieren om jezelf te beschermen tegen neppe cryptobeurzen is om grondig onderzoek te doen naar de beurs voordat je geld overmaakt. Controleer bijvoorbeeld of de beurs gereguleerd is door een erkende financiële autoriteit, en lees reviews van andere gebruikers.
Vermijd cryptobeurzen die overdreven beloftes doen over hoge rendementen of je onder druk zetten om snel te investeren. Waarschuwingssignalen zijn onder andere slechte klantenservice, onduidelijke contactinformatie en verzoeken om persoonlijke gegevens of wachtwoorden. Ook is het een slecht teken wanneer ze aandringen om extra te investeren, of als je eerst toestemming moet vragen om geld op te nemen.
Check voor bijzonderheden
Als laatste wordt het ten zeerste aanbevolen om niet in te gaan op meldingen dat men een betaling moet doen om geld op te nemen. Indien er gevraagd wordt voor een aanzienlijke gas fee, of een hoge belasting, dan gaat het waarschijnlijk om oplichting. Men wil dan nog extra buit inslaan van het slachtoffer.
Belasting betalen over crypto doet men bij de jaarlijkse belastingaangifte, en niet direct bij het geld opnemen. Het maakt niet uit dat de cryptobeurs of broker waar je op handelt (die hoogstwaarschijnlijk nep is) in het buitenland opereert. Gas fees anderzijds worden automatisch betaald bij het opnemen van geld, en bedragen vaak slechts enkele euro’s. Een verzoek voor duizenden euro’s aan gas fees, klopt dus niet.