Foto: Shutterstock/ Rawpixel.com
Sparen is iets wat veel Nederlanders al van jongs af aan wordt aangeleerd. Geld opzij zetten om een financiële buffer op te bouwen of om een bepaald doel te realiseren is dan ook een erg belangrijke eigenschap. Met het veranderende economische klimaat is er over het afgelopen decennium een duidelijke fluctuatie in het spaargedrag binnen ons land waar te nemen. In dit artikel nemen we een duik in het geldbeheer van Nederlanders door de jaren heen.
Nederlanders en sparen
De Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), een internationale organisatie bedoelt om samenwerking en coördinatie tussen landen te bevorderen om economische ontwikkeling en groei te stimuleren, brengt overzichtelijk het jaarlijkse spaarpercentage van het afgelopen decennium in kaart.
Terwijl huishoudens in 2012 nog 9 procent van het besteedbaar inkomen spaarden, steeg dit tot een piek van 10,8 procent in 2016. Hierna was er sprake van een kleine daling in de jaren 2017 en 2018 waardoor de percentages uitkwamen op respectievelijk 9,3 en 9,8 procent.
Hierna nam de populariteit van sparen weer in rap tempo toe. In 2019 spaarden huishoudens 12 procent van het besteedbaar inkomen en in 2020 is er een enorme stijging te zien tot 18,8 procent. Dit is het hoogste percentage sinds 1995. De OECD beschikt echter niet over gegevens vóór 1995, waardoor er geen conclusie kan worden getrokken wanneer de laatste keer was dat zo’n groot deel van het besteedbare inkomen in Nederland gespaard werd.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek refereert naar het besteedbaar inkomen als ‘’het bruto-inkomen verminderd met betaalde inkomensoverdrachten, premies inkomensverzekeringen, premies ziektekostenverzekeringen en belastingen op inkomen en vermogen”. In 2020 hadden huishoudens volgens het CBS een gemiddeld besteedbaar inkomen van 46.800. Gemiddeld genomen stond het spaarbedrag van huishoudens dat jaar dus gelijk aan 8.798,40 euro per huishouden.
2020 stond natuurlijk volledig in het teken van de corona-pandemie, waardoor de consumptie van huishoudens op een absoluut dieptepunt stond. Bovendien werd door de economische onzekerheden sterk de voorkeur gegeven aan liquide spaarvormen. In 2021 en 2022 nam het spaarpercentage weer af tot respectievelijk 17 en 12,7 procent.
Hoeveel spaart men in 2023?
Eerder deze maand kon je op Crypto Insiders lezen dat we in Nederland dit jaar gemiddeld zo’n 6,5 procent van ons salaris opzij zetten. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert echter om 10 procent van je loonstrookje te sparen.
Als je een groter deel van je inkomen wil sparen, kun je misschien de tips van meesterbelegger Warren Buffet in acht nemen.