Foto: Miroslaw Skorka/Shutterstock
De Europese Unie staat bekend als een sterk economisch blok, maar dit betekent zeker niet dat inwoners van de verschillende landen even goed af zijn. Sterker nog, de salarissen in de lidstaten van de EU lopen zeer uiteen. In dit artikel bekijken we hoe ver deze salarissen uiteenlopen. Spoiler: in Nederland hebben we niks te klagen.
Waar staat Nederland?
Op de eerste plek staat Luxemburg. Je hoort bijna nooit iets over het kleine landje niet ver van de Limburgse grens. De inwoners van het staatje hebben het namelijk prima voor elkaar. Het maandelijkse minimumloon in Luxemburg ligt op 2.508 euro. Daarmee steekt het landje er met kop en schouders bovenuit.
Op nummer twee en drie staan respectievelijk Duitsland en Nederland. Beide landen hanteren een maandelijks minimumloon van ongeveer 1.995 euro. Vervolgens zijn in het rijtje landen als België, Ierland en Frankrijk te vinden. De middenmoot begint bij Spanje. Daar ligt het minimumloon op 1.203 euro per maand.
Vervolgens wordt het lijstje langzaam voltooid met landen als Portugal, Griekenland en Oost-Europese landen zoals Polen, Tsjechië en Kroatië. Onderaan de lijst vinden we Albanië. In het kleine landje ten noorden van Griekenland verdienen de mensen minimaal 375 euro. In Bulgarije is de stand van zaken niet heel veel beter. Daar ligt het minimumloon op 398 euro per maand.
Grote loonverschillen in Europa
De lonen in de EU lopen dus zeer sterk uiteen. Zo verdienen Luxemburgers bijna tien keer zo veel als een Albanees. Gelukkig genieten mensen in de EU van vrij verkeer van personen en goederen en heeft elke Europeaan het recht om in een ander land werk te zoeken. Het blijft echter een feit dat de economische gesteldheid van Europese landen zeer schokkende verschillen vertonen.
Een interessant feitje: in de Verenigde Staten, wellicht nog steeds het vlaggenschip van de Westerse wereld, ligt het maandelijkse minimumloon op omgerekend 1.156 euro. Mocht de VS in een alternatief universum een lidstaat van de EU zijn, dat staat het land naast Slovenië en Cyprus.
Misschien vraag je je af waar landen als Zwitserland, Noorwegen en Denemarken gebleven zijn. Deze landen maken geen gebruik van de euro, maar zouden ze dat wel doen, zouden ze alle drie hoog in de lijst te vinden zijn.