Roy van Krieken Roy van Krieken
3 min. leestijd

Goud breekt records: Beleggers zoeken veiligheid in onstabiele tijden

Zilver profiteert dubbel als belegging en industriële grondstof

s
icon-finance
Finance nieuws

Foto: Alessia Pierdomenico/Shutterstock

Op 5 oktober hebben de geopolitieke spanningen in de wereld niet alleen geleid tot onzekerheid in de financiële markten, maar ook gezorgd voor interessante ontwikkelingen in de goud- en zilvermarkten. Deze edelmetalen worden gezien als veilige havens in tijden van economische instabiliteit. De goudprijs doorbrak recent de grens van €8.000 per kilo, wat aangeeft dat de vraag naar goud aanzienlijk is toegenomen. Maar wat betekent dit voor investeerders, en welke rol speelt zilver in dit verhaal?

Goud als veilige haven

In tijden van geopolitieke spanningen, zoals de huidige conflicten in het Midden-Oosten en Oekraïne, en economische onzekerheden, wenden veel investeerders zich tot goud als bescherming van hun vermogen. Dit is een trend die we al jarenlang zien. Goud biedt, in tegenstelling tot fiatgeld, een intrinsieke waarde die niet afhankelijk is van centrale banken of regeringen. Dit verklaart waarom de goudprijs onlangs de grens van €8.000 per kilo heeft overschreden, wat een stijging van ongeveer 30% betekent sinds begin 2024. Veel experts adviseren om een deel van je portfolio te beschermen met goud, vooral in tijden van inflatie of economische krimp.

Hoewel de goudprijs historisch gezien soms fluctueert, is de lange termijn trend vaak stijgend. Dit maakt goud een aantrekkelijke keuze voor zowel institutionele als particuliere beleggers. Daarnaast biedt goud in tijden van economische recessie vaak stabiliteit en kan het fungeren als een buffer tegen dalende aandelenkoersen.

Zilver als sterke tweede, en BTC

Zilver speelt een vergelijkbare rol als goud, maar wordt vaak gezien als een volatieler beleggingsinstrument. Desondanks heeft zilver in 2024 indrukwekkende stijgingen laten zien, met een toename van 35% in waarde sinds het begin van het jaar. Het edelmetaal doorbrak onlangs de psychologische grens van $20 per ounce, wat aangeeft dat er nog meer groeipotentieel is voor zilver.

Zilver heeft niet alleen een rol als veilige haven, maar ook in de industrie, met name in technologieën zoals zonnepanelen en elektronica. Dit geeft zilver een dubbele functie, wat het aantrekkelijk maakt voor investeerders die willen profiteren van zowel industriële groei als bescherming tegen economische neergang.

Zowel goud als zilver blijven aantrekkelijke opties voor investeerders in tijden van geopolitieke spanning, maar ook bitcoin (BTC) is in trek. Waar goud vooral dient als bescherming van vermogen, biedt zilver extra groeipotentieel door zijn industriële toepassingen. Bitcoin is de nieuwste in dit rijtje en wordt door investeerders vaak als ‘digitaal goud’ bestempeld. Al heeft het in 2024 zeker nog niet de status die zowel goud als zilver genieten.

Als onafhankelijk nieuwsplatform is ons doel jou op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in de cryptowereld. Volg ons gratis op Google News om ons te ondersteunen en zorg ervoor dat je altijd direct het laatste nieuws ontvangt.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Man verliest 7000 bitcoins met één verkeerde worp, €424 miljoen weg
Man verliest 7000 bitcoins met één verkeerde worp, €424 miljoen weg
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
Advertentie

Trending Finance nieuws

Tesla-belegger boekt $415 miljoen met kleine inleg, verliest alles weer
Tesla-belegger boekt $415 miljoen met kleine inleg, verliest alles weer
'Crypto is een paradijs voor ondernemers,' laat deze data zien
‘Crypto is een paradijs voor ondernemers,’ laat deze data zien
Goudkoers schiet naar recordhoogte, bitcoin doet niets
Goud op weg naar een van zijn beste jaarlijkse prestaties sinds 1979
Advertentie