Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd

Europese Centrale Bank verlaagt opnieuw rente, economische zorgen stijgen

De ECB verlaagt de rente met 0,25 procent, van 3,50 naar 3,25

icon-finance
Finance nieuws
Europese Centrale Bank verlaagt opnieuw rente, economische zorgen stijgen

Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft opnieuw besloten de rente te verlagen. De rente wordt verlaagd met 0,25 procentpunt, wat neerkomt op een nieuwe rente van 3,25 procent. Dit is de derde renteverlaging sinds de recordhoogte van juni, toen de rente nog op 4 procent stond.

De verlaging komt voort uit signalen dat de inflatie in de eurozone afneemt en uit toenemende zorgen over de verzwakkende economie, vooral in de maakindustrie.

Boekhouder steelt 1,9 miljoen van werkgever voor luxe verbouwing
Boekhouder steelt 1,9 miljoen van werkgever voor luxe verbouwing

Inflatie in Nederland hoog, maar onder controle

De inflatie, die in september 1,7 procent bedroeg, lijkt onder controle. Voor het eerst in een lange tijd is de inflatie onder de 2 procent, het getal dat de ECB nastreeft.

Echter is dit procentuele aantal in landen als Nederland en België nog altijd relatief hoog. In ons land is het inflatiegetal 3,3 procent, daar waar onze zuiderburen te maken hebben met 4,3 procent inflatie.

Ondanks de economische perikelen verloopt nog altijd alles volgens plan, laat de centrale bank weten. De ECB schrijft in een toelichting dat “de binnenkomende inflatiegegevens aantonen dat het desinflatieproces goed op schema ligt.”

Nu is besloten om de rente nog een keer te verlagen, met 0,25 procent. Dat besluit is tot stand gekomen tijdens een bijeenkomst in de hoofdstad van Slovenië, Ljubljana. Consumenten moeten weer meer gaan consumeren, zo lijkt het doel van de toezichthouder.

Renteverlaging moet uitgaves van consumenten en bedrijven stimuleren

Hoewel de inflatie aan het dalen is, maakt de centrale bank zich zorgen over de afkoelende economie. De maakindustrie kampt met een dalende vraag, waarbij bedrijven zoals Europese autobouwers te maken hebben met teruglopende exportorders en dreigende golf van ontslagen.

Dit benadrukt de kwetsbaarheid van de economie, vooral nu het vertrouwen en de investeringen in diverse sectoren teruglopen. Om deze negatieve economische ontwikkelingen te verzachten, heeft de ECB besloten de rente verder te verlagen. Dat blijkt uit het finance nieuws.

Hierdoor wordt het voor bedrijven aantrekkelijker om te lenen en te investeren. Ook kunnen consumenten hopelijk profiteren van lagere hypotheekrentes, waardoor het aantrekkelijker wordt om huizen te kopen. Dit plan van de ECB zou moeten zorgen voor een ommekeer in de Europese economie.

Het besluit van de centrale bank heeft uiteraard ook impact op de spaarrentes. Meerdere buitenlandse banken hebben in de laatste weken hun rentepercentages al verlaagd. De grote Nederlandse banken (ING, ABN AMRO en Rabobank) hebben hier nog niet op gereageerd.

11-jarige Warren Buffett leerde deze les door zijn eerste 38 dollar aandeel
11-jarige Warren Buffett leerde deze les door zijn eerste 38 dollar aandeel

Renteverhogingen remden inflatie, maar verzwakten economie

De renteverhogingen vanaf 2022 waren bedoeld om de inflatie te beteugelen door het duurder te maken om geld te lenen, waardoor de economie zou afkoelen. Dit beleid was effectief om de hoge prijsstijgingen te beperken, maar het leidde ook tot een verzwakking van de economische activiteit. Het loonde immers niet om veel geld uit te geven met de hoge prijzen van goederen.

Nu de inflatie enigszins afneemt, kan de ECB zich richten op het ondersteunen van de economie. President Christine Lagarde van de ECB benadrukte de “neerwaartse verrassingen” in de recente economische data.

Wel denkt Lagarde dat de inflatie weer iets toe zal nemen. Dat heeft alles te maken met de loonsverhogingen. Toch geeft de toezichthouder aan dat de inflatie – naar alle waarschijnlijkheid – onder de 2 procent zal blijven.

Deze renteverlaging moet helpen de negatieve economische trends te keren, maar er blijft onzekerheid over de toekomst. Met name vanwege de geopolitieke spanningen en de impact daarvan op de economie.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Trump inauguratie bitcoin ATH
Crypto Radar: Bitcoin koers ontploft na deal tussen Trump en Mexico
Nieuwe Musk memecoin stijgt 240% na onthulling door vader Elon
Nieuwe Musk memecoin stijgt 240% na onthulling door vader Elon
Bitcoin koers in vrije val - XRP, dogecoin & cardano dalen 15%
Bitcoin koers in vrije val – XRP, dogecoin & cardano dalen 15%
Zo hard kan de XRP koers nog gaan stijgen
Zo hard kan de XRP koers nog gaan stijgen
18-jarige verliest al zijn spaargeld plus moeders investering aan crypto
18-jarige verliest al zijn spaargeld plus moeders investering aan crypto
Advertentie

Trending Finance nieuws

Elke week €10 aan BNB kopen sinds 2023: het verrassende resultaat
Nieuwe schenkingsregels 2025: zoveel mag je belastingvrij aan je kinderen geven
Dit is hem: de duurste woning ooit op de Waddeneilanden
Dit is hem: de duurste woning ooit op de Waddeneilanden
Bitcoin als winnaar uit Amerikaanse handelsoorlog? Analist ziet kansen
Bitcoin als winnaar uit Amerikaanse handelsoorlog? Analist ziet kansen
Advertentie