Foto: VAKS-Stock Agency/Shutterstock
Het sparen van geld; de een is er wat beter in dan de ander, maar bijna iedereen heeft een spaarrekening waar iedere maand een deel van het inkomen naartoe wordt gestuurd. Het sparen dient vaak als een manier om onverwachte kosten in de toekomst op te vangen, maar ook voor grote en leuke uitgaven zoals een vakantie, studie, auto of huis. Nederlanders staan bekend om hun zuinigheid, maar hoeveel legt de gemiddelde Nederlander iedere maand opzij?
Hoeveel spaart Nederland?
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert om tien procent van je inkomen te sparen. Op de website benoemt het tevens dat uit cijfers van 2019 blijkt dat 83 procent van alle Nederlanders spaart.
Uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat we in Nederland om en nabij de 6,5 procent van ons salaris opzij zetten. Met het bruto modaal inkomen, bepaald door salarisdienstverlener APB, van 3.078 euro houd je netto 2.544 euro over. Met een percentage van 6,5 procent zou dit betekenen dat mensen gemiddeld 152,64 euro per maand sparen.
Om te kijken of jij boven of onder het landelijk gemiddelde ligt, kun je simpelweg 6,5 procent van jouw netto-salaris berekenen en dit vervolgens vergelijken met het bedrag dat je elke maand opzij legt.
Gisteren kon je met de BufferBerekenaar van Nibud een schatting van jouw ideale financiële buffer laten maken. Deze buffer zou vervolgens moeten dienen als een vangnet voor onverwachte, grotere, noodzakelijke uitgaven. Ook met de huidige onaantrekkelijke rente op je spaarrekening blijft het verstandig om geld apart te zetten voor onverwachte tegenvallers.
Verantwoord beleggen
Om je financiële doelen te bereiken kun je er uiteraard ook voor kiezen om een deel te investeren. Het Nibud raadt aan om te allen tijde een financiële buffer te hanteren zodat je niet in de geldproblemen komt wanneer het rendement tegenvalt. Voor crypto investeerders is dit van groot belang, zo heeft 2022 maar weer bewezen. De enorme daling in de bitcoin koers heeft namelijk tot gigantische verliezen gezorgd bij investeerders.
Door iedere maand 833,50 euro aan de kant te schuiven zou je na 10 jaar een vermogen van maar liefst 100.000 euro bij elkaar hebben verzameld. Het investeren van je geld zou het bereiken van je financiële doelen echter een stuk makkelijker kunnen maken. Wees je echter altijd bewust van de bijbehorende risico’s.