De crypto markt is de afgelopen week eigenlijk totaal door zijn hoeven gezakt. De koning der cryptocurrencies, bitcoin (BTC), wordt op het moment van schrijven zelfs verhandeld tegen een prijs van slechts iets meer dan $21.000. Op andere markten is er ook zeker sprake van pijn, maar vooralsnog lijken goud en zilver zich uitstekend te handhaven in deze economisch onstuimige periode.
De goudkoers houdt stand
Om de huidige koers van goud te duiden is het allereerst belangrijk om even uit te zoomen naar de afgelopen periode. Op 8 maart wist de goudkoers tot iets boven de $2.040 per ons te stijgen. Dit had alles te maken met het losbarsten van de oorlog in Oekraïne. Mensen zochten krampachtig naar een manier om hun vermogen te beschermen waardoor de prijs van goud explodeerde. Volgens Bart Brands, edelmetaal specialist bij GoldRepublic, was deze piek aan het begin van maart dan ook te omschrijven als een “paniekpiek.”
Vervolgens kelderde de koers van het edelmetaal weer met meer dan 10% in een paar weken tijd. Toen de gemoederen weer iets waren gekalmeerd zag je vervolgens een sterke fase van consolidatie ontstaan. Hier zitten we nu nog steeds in.
“Ik vind dat fundamenteel mooi om te zien, omdat je daarmee zou kunnen zeggen dat goud, na het losbreken van het conflict in Oekraïne, heeft aangetoond dat het ondanks ruis in de markt niet heel erg heftig heeft gereageerd.”
Ook was paniek op andere markten naar aanleiding van nieuwe maatregelen van, met name, de Amerikaanse centrale bank om de inflatie af te remmen enorm. De goudkoers blijft echter opnieuw enorm stabiel en heftige reacties blijven vooralsnog uit. Bart Brands stelt dat dit nogmaals bevestigt dat goud wellicht de ultieme manier is om je vermogen te beschermen op het moment dat de macro-economische omgeving scheuren begint te vertonen.
“Goud en bitcoin onderscheiden zich hier van elkaar. Bitcoin is nog geen, nog lang geen, misschien wel nooit digitaal goud.”
Als we deze macro-economische factoren vertalen naar de goudkoers, dan kan er wederom met enige voorzichtigheid gesteld worden dat het er niet bepaald slecht uitziet. De prijs van een ons goud is op het moment van schrijven $1.844. Dat is een stijging van iets meer dan een half procent ten opzicht van gisteren. Belangrijk is ook dat de goudkoers de zone van steun rond de $1.815 heeft kunnen behouden. Sterker nog, de bounce zag er eigenlijk heel erg goed uit.
Op het moment van schrijven beweegt de koers zich voorzichtig richting een zone van resistance op $1.880 aan. Mocht de koers hier doorheen weten te breken, dan kan wellicht een verdere stijging worden ingeluid.
#Gold (XAUUSD, $1,830) managed to hold grounds despite surprise 75 bps rate hike. Key resistance comes at the confluence of two resistance lines around $1,880 while support comes around $1,815 – 1,820 level.
For now we need gold to keep moving towards the key resistance level! pic.twitter.com/aTYMUHLj9h— Rashad Hajiyev (@hajiyev_rashad) June 16, 2022
Mocht de koers niet in staat zijn deze zone van resistance te doorkruisen, is de kans aanwezig dat de koers eerst even een stapje terug zal doen. Een mogelijke zone van support ligt dan rond de $1.800, wat uiteraard ook een psychologische grens vertegenwoordigt.
De zilverkoers
De zilverkoers laat net een ander verhaal zien dan de goudkoers, maar is in grote lijnen best wel vergelijkbaar. De volatiliteit van de zilverkoers ligt echter, zoals we dat van zilver gewend zijn, een stukje hoger. De koers van zilver kan soms enorm stijgen om vervolgens weer hard te kelderen. Volgens Bart Brands komt dat omdat de functie van zilver tweezijdig is:
“Ik noem zilver een ‘schizofreen metaal’. Waarom? Omdat zilver al 4000 jaar een vorm van geld is, maar het is ook een industrieel metaal. Het wordt gebruikt in alles. Omdat het schizofreen is heb ik het idee dat het de markt niet zo goed weet hoe het zilver moet waarderen. Dat zie je in de koers terug.”
Een erg belangrijk prijspunt waar we voor zilver op de korte termijn naar kunnen kijken is, aan de bovenzijde, een zone van resistance rond de $22. Sinds het einde van 2020 fungeerde dit punt namelijk als sterke support, maar halverwege mei ging deze zone helaas verloren. Dit gebeurde nadat, net als goud, zilver een ‘paniekpiek’ liet zien als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne. Daarom is diezelfde zone rond $22 destijds veranderd in resistance.
https://twitter.com/SilverChartist/status/1537164755294560256
Op het moment van schrijven hikt de zilverkoers al tegen dit belangrijke punt. Mocht deze zone gebroken worden, dan is dat een bijzonder cruciale herovering voor de zilverkoers. Echter, mocht het niet lukken om hier weer doorheen te breken, dan kan zilver mogelijk best wel een noemenswaardige stap terugdoen.
GoldRepublic
GoldRepublic is een Nederlands platform dat gevestigd is in Amsterdam waar je verschillende edelmetalen kunt kopen en verkopen. GoldRepublic is in 2008 opgericht door Marleen Evertsz en Kasper Luursema en ondertussen is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste platforms in Nederland waar mensen kunnen beleggen in edelmetalen zoals goud en zilver.
Het daadwerkelijke bezit van dit goud is een belangrijk aspect bij het beleggen in edelmetalen bij GoldRepublic. Je belegt namelijk fysiek in bijvoorbeeld goud en krijgt op dit manier het soevereine eigenaarschap in handen. Crypto investeerders die het belangrijk vinden om in het huidige economische klimaat hun vermogen te beschermen, doen er goed aan om ook zeker eens te overwegen om te beleggen in edelmetalen.
Voor meer informatie over GoldRepublic en het beleggen in goud, zilver en platina kun je terecht op de website van GoldRepublic. Meer lezen over deze goudhandelaar doe je op de GoldRepublic bedrijfspagina.
Maak een account aan bij GoldRepublic en ontvang je eerste gram goud gratis.