Foto: Dutchmen Photography/Shutterstock
Geert Wilders heeft gisteren met zijn Partij voor de Vrijheid (PVV) een historische verkiezingsoverwinning binnengesleept. PVV wordt met 37 zetels veruit de grootste partij in de nieuwe Tweede Kamer, en deze monsterzege heeft zowel Nederland als het Buitenland op zijn grondvesten doen schudden. Terwijl Wilders nog aan het bijkomen is van een onvergetelijke avond, verdiepen we ons in het indrukwekkende salaris en vermogen van de doorgewinterde politicus.
Vermogen en salaris Geert Wilders
Wilders is een van de langst zittende politici van ons land. Sinds 1998, met een korte onderbreking in 2002, is hij namelijk al Tweede Kamerlid. Je kunt je voorstellen dat de Venlonaar in deze tijd een indrukwekkend vermogen heeft opgebouwd.
Gisteren kon je al lezen dat het salaris, of eigenlijk de zogenoemde ‘schadeloosstelling’, van een Tweede Kamerlid sinds 1 januari 2023 gelijkstaat aan een maandbedrag van 8.889,89 bruto, zo meldt Stichting Parlementair Documentatiecentrum. Met een vakantietoeslag van 8 procent en een eindejaarsuitkering van 8,3 procent sleept een lid van de Tweede Kamer ruim 124.000 euro binnen per jaar.
Het salaris van een lid van de Tweede Kamer lag in de beginjaren van de loopbaan van Wilders vanzelfsprekend fors lager. Desalniettemin kun je met zekerheid stellen dat hij in ieder geval een aardig vermogen bij elkaar heeft weten te sprokkelen als politicus.
Gebaseerd op het jaarlijkse inkomen wordt het vermogen van Wilders op minimaal 1 miljoen euro geschat.
Salaris als minister-president
Als veruit de grootste van het land heeft Wilders zicht op een premierschap. Desondanks is het allesbehalve zeker dat een baan als minister-president lonkt voor de Limburger. Hiervoor zal Wilders flink wat water bij de wijn moeten doen.
Financieel gezien zou Wilders er in ieder geval een stuk op vooruit gaan. Dit jaar staat het salaris van de Nederlandse minister-president gelijk aan 186.414 euro. Dit is inclusief het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering, die percentagewijs hetzelfde zijn als bij een Tweede Kamerlid.