Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

Deze Nederlandse crypto Telegram-groep blijkt dekmantel voor oplichting

Omroep Brabant onderzocht crypto groep van ‘Harrie van het kamp’

icon-finance
Finance nieuws
Deze Nederlandse crypto Telegram groep blijkt dekmantel voor oplichting

Foto: Yau Ming Low/Shutterstock

Influencers en cryptocurrencies zijn niet altijd de meest betrouwbare combinatie. Dit keer blijkt een bekende realityster een illegale crypto-website te promoten en hiermee mogelijk veel geld te verdienen. Dat schrijft Omroep Brabant.

Influencer vraagt jonge mensen te handelen in crypto

Op de sociale media-accounts van influencer en realityster Harrie Snijders worden vooral jonge mensen verleid om zich aan te sluiten bij een besloten Telegram-groep. In deze groep, genaamd “The Circle”, wordt het advies gegeven om te beginnen met handelen in cryptomunten en verschillende valuta’s. Er worden grote winsten beloofd wanneer men het advies opvolgt. De dienst lijkt aanvankelijk gratis, maar al snel wordt verzocht om te betalen voor verdere adviezen.

De situatie is zorgwekkend, omdat jonge mensen hierdoor gemakkelijk in de problemen kunnen komen. De druk neemt toe, aangezien duidelijk wordt gemaakt dat niet meedoen betekent dat men de kans op grote winsten zal missen. Oplichters spelen hiermee in op de emoties van de slachtoffers, die uiteindelijk toch overstag gaan. Verschillende experts spreken zich uit tegen deze activiteiten en bestempelen ze als “oplichting”. De site waar mensen zich moeten aanmelden beschikt volgens cryptodeskundige Frank van Weert niet over de juiste vergunningen, waardoor deze illegaal opereert. Wie er precies achter de website zit, is nog onduidelijk.

Telefoonnummers worden doorverkocht

De website in kwestie, FXCess.com, is een bedrijf gevestigd op het eiland Anguilla in het Caribisch gebied. Na aanmelding neemt het bedrijf contact op met telefoonnummers die niet op hun naam geregistreerd staan. Alles wijst erop dat het crypto platform niet gevonden wil worden en op allerlei manieren probeert zich verborgen te houden. Omroep Brabant maakte er ook een filmpje over waarin goed te zien is hoe het werkt:

Gebruikers kunnen na aanmelding ook benaderd worden voor andere doeleinden. Zo werd een gebruiker benaderd door een bedrijf om likes uit te delen op sociale media in ruil voor tien euro per handeling. De benadering door andere bedrijven lijkt erop te wijzen dat telefoonnummers mogelijk worden doorverkocht of uitgewisseld. Dit is een simpele maar effectieve manier voor criminelen om snel geld te verdienen.

Daders vervolgen voor illegale activiteiten is lastig

Hoewel het geven van financieel advies in Nederland niet is toegestaan zonder vergunning, lijkt Snijders dit toch te doen. Hij dekt zich echter in door voortdurend te benadrukken dat hij geen financieel advies geeft.

Hierdoor is het voor toezichthouders, zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM), moeilijk om boetes op te leggen of rechtszaken aan te spannen. Het feit dat het een besloten groep betreft, maakt toezicht nog ingewikkelder.

Toch slaagde de AFM er vorig jaar in meerdere boetes op te leggen aan influencers. Deze boetes liepen in totaal op tot in de honderdduizenden euro’s.

In april is het zo ver: hét crypto congres in Nederland – meld je nu aan voor de early bird tickets

Stel je voor: een dag vol crypto in de RAI Amsterdam, waar ervaren sprekers je meenemen in de nieuwste trends en inzichten uit de cryptowereld. Of je nu net begint of al gevorderd bent, dit interactieve congres biedt voor ieder wat wils.

Mis het niet en meld je (gratis) aan voor de early bird tickets.

🚀 Bekijken & aanmelden

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Meest gelezen
foto van een gavel en een bitcoin munt
Belastingdienst jaagt op cryptobezit: Boetes kunnen dramatisch oplopen
  • 30/03/2025
  • 3 min. leestijd
Een politie auto en_of busje in Amsterdam, Nederland, met op de achtergrond een bewegende tram
Crypto opslag van investeerder volledig leeggeroofd, €31 miljoen weg
  • 31/03/2025
  • 3 min. leestijd
Paleis het Loo, de woonplaats van de koninklijke familie en koning Willem-Alexander van Oranje Nassau, zijne majesteit van Nederland
Koning ‘Wimlex’ betrapt op geheime bitcoin mining bij Paleis het Loo
  • 01/04/2025
  • 2 min. leestijd
Europa zet grote stap in crypto wetgeving met nieuwe classificaties
Cryptorevolutie dreigt Europese banken te overspoelen: 63% heeft geen digitale strategie
  • 29/03/2025
  • 2 min. leestijd
Ripple's XRP op keerpunt: derivatenmarkt zet massaal in op koersdaling
Ripple’s XRP op keerpunt: derivatenmarkt zet massaal in op koersdaling
  • 02/04/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie

Meest gelezen Overheid en regulatie nieuws

foto van een gavel en een bitcoin munt
Belastingdienst jaagt op cryptobezit: Boetes kunnen dramatisch oplopen
  • 30/03/2025
  • 3 min. leestijd
De cryptomarkt kleurt rood door brede dalingen.
Kans op recessie loopt op tot boven 50% op voorspellingsmarkten
  • 03/04/2025
  • 2 min. leestijd
Bitcoin loopt achter in Europa, en dit is waarom
Bitcoin loopt achter in Europa, en dit is waarom
  • 30/03/2025
  • 2 min. leestijd
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.