Wat verandert er in 2025 voor werknemers?
Veel Nederlanders bestempelen de huidige tijd als “duur”. Dit heeft natuurlijk te maken met de sterkere inflatie van de afgelopen jaren. Hierdoor wordt alles duurder, en wanneer inkomens niet meestijgen, ontstaan er steeds meer problemen. Dit jaar worden er weer een aantal veranderingen doorgevoerd die voor jou mogelijk gunstig kunnen uitpakken.
Minimumloon stijgt en daarmee ook de AOW
Vorig jaar waren het minimumloon en de hoogte van pensioenen veelbesproken onderwerpen in het politieke landschap. Doordat de inflatie hoger was dan normaal, moest hier iets in veranderen. Vanaf dit jaar wordt het minimumloon dan ook opgeschroefd naar een uurloon van 14,06 euro.
Voor pensioengerechtigden is deze verhoging ook welkom. Een hoger minimumloon betekent namelijk ook een hogere AOW. Deze neemt in de meeste gevallen met ongeveer tien euro toe. Een verhoging bij de pensioenuitvoerders is minder waarschijnlijk, omdat sommigen een verhoging niet kunnen uitvoeren. De fondsen die dit wel kunnen, zullen slechts een beperkte verhoging doorvoeren.
Van 2 naar 3 belastingschijven
Een andere belangrijke aanpassing die wordt doorgevoerd, is de toevoeging van een extra belastingschijf. Vorig jaar bestonden er twee belastingschijven: één van 36,97% en één van 49,50%. Door hier een aanpassing in door te voeren, heeft de regering geprobeerd werkenden meer tegemoet te komen, om meer werken lonender te maken.
In 2025 zijn er daarom drie belastingschijven: 35,82%, 37,48% en 49,5%. Door de toevoeging van de derde schijf wordt het inkomen in de eerste schijf lager belast, wat vooral een voordeel zal opleveren voor werkenden. Voor veel middeninkomens zorgt deze wijziging ervoor dat zij iets meer overhouden onderaan de streep.
Algemene heffingskorting omlaag, arbeidskorting omhoog
Een andere belastingtechnische aanpassing is de verlaging van de algemene heffingskorting en de verhoging van de arbeidskorting. Ook hier was het doel om werkenden meer te belonen.
De algemene heffingskorting is vooral een voordeel voor de lagere inkomens, terwijl de arbeidskorting juist gericht is op werkenden. Nederlanders die geen baan hebben, ontvangen deze korting niet. Politici hopen op deze manier dat werken weer lonender wordt.
Lasten voor thuiswerkers gecompenseerd
Voor degenen die thuiswerken, verandert er ook iets. De belastingvrije vergoeding die werkgevers mogen geven, lag in 2024 nog op 2,35 euro per dag. Vanaf 2025 wordt dit verhoogd naar 2,40 euro. Een klein verschil, maar laten we het erop houden dat alle beetjes helpen.
Voor werknemers die wel naar kantoor gaan met de auto, geldt natuurlijk de kilometervergoeding. Deze zal echter niet worden verhoogd en blijft ook dit jaar staan op 0,23 euro per kilometer.
Elektrisch rijden minder voordelig
Een ander populair onderwerp waar veranderingen worden doorgevoerd, is elektrisch rijden. Lange tijd werd dit flink gestimuleerd met vrijstellingen, lagere lasten en subsidies. Die tijd lijkt nu tot een einde te komen.
Wie een elektrische auto koopt, kan geen aanspraak meer maken op de subsidieregeling, die goed was voor bijna 3.000 euro. Tegelijkertijd is ook de bpm-vrijstelling verdwenen. Hierdoor betalen kopers van een elektrische auto een aankoopbelasting van 667 euro.
Alsof dat nog niet genoeg is, verhoogt men ook de bijtelling voor deze auto’s. Wagens tot 30.000 euro krijgen een bijtelling van 17%, terwijl duurdere auto’s een percentage van 22% voorgeschoteld krijgen.
Werken moet weer lonen
De wijzigingen zijn divers, waardoor het voor iedere Nederlander anders zal uitpakken. Het lijkt er in ieder geval op dat fulltime werkenden het meest zullen profiteren, omdat de regering wil uitdragen dat werken weer moet lonen. De snelste manier om erachter te komen of jij erop vooruitgaat, is door je eerste loonstrookje van het jaar te controleren.
Meer leren over crypto? Early bird tickets voor Hét Nederlandse crypto congres zijn binnenkort verkrijgbaar. Meer informatie