Foto: Nikita Burdenkov/Shutterstock
De ‘pig butchering scam’. Het is een hard toenemende manier van oplichten binnen de crypto wereld. Volgens de Fraudehelpdesk zijn er dit jaar in Nederland alleen al 515 meldingen geweest, met een totale schade van bijna €150 duizend. Het overkwam Mylène.
Het begin van Mylène’s ervaring met crypto oplichting
Een tijd geleden kwam de Nederlandse Mylène een schijnbaar leuke man tegen op Tinder. Verrast door zijn serieuze houding en zijn interesse bloeide er al snel een band op. Gezien Mylène niet van de snelle afspraakjes was, vond het contact alleen online plaats.
Hoe crypto in het spel kwam
De man stelde zichzelf voor als een Chinese immigrant en het contact verliep dan ook in het Engels. Hij vertelde dat hij een eigen Telecombedrijf bestuurde, met klanten in bijvoorbeeld Den Haag of Uithoorn.
Door verschillende foto’s te sturen van de sportschool waar hij heen ging, evenals Utrechtse grachten, werd het idee dat ze met een buitenlandse catfisher te maken had snel de deur uit gegooid. Daarnaast belden ze veel, vaak ook met videobeeld.
Het begin van de ‘pig butchering scam’
Mylène had zelf al enige ervaring in crypto en was een actieve investeerder op de lange termijn. Toen de man vertelde dat hij zelf aan short traden deed en daar veel geld mee had verdiend, was ze blij verrast. De overeenkomst in interesse vond ze positief en daarnaast wist ze van het succes dat men met short traden kan behalen.
Toen de man haar probeerde over te halen om er ook aan te beginnen met zijn hulp, was ze al snel overtuigd. Ze maakte een account aan bij Coinbase en kocht munten via een andere externe website. Doordat ze alles zelf in beheer had bleef het vertrouwd. Ze behaalde zelfs enige winst.
De realisatie van de fraude
Na enig succes besloot ze op aandringen van de man een hoger bedrag in te zetten. Met dit bedrag behaalde ze een aanzienlijke winst. Toen ze het wilde overmaken naar haar Coinbase account, lukte dit echter niet. Ze moest een ‘belasting’ betalen van $20 duizend om het te kunnen verplaatsen.
Toen Mylène de man daarmee confronteerde werd hij enigszins agressief. Hij bleef hard aandringen om de belasting te betalen. Toen ze zich realiseerde dat het zaakje behoorlijk stonk, besloot ze onderzoek te doen. Online vond ze vele andere soortgelijke voorbeelden. Tegen de man zei ze dat ze het bedrag betaald had, waarna ze het contact verbrak. Alhoewel ze de belasting niet heeft betaald, is ze het geïnvesteerde bedrag wel kwijt.
Honderden soortgelijke gevallen
In Nederland komen deze zogeheten ‘pig butchering scams’ steeds vaker voor. Het ‘pig butchering’ staat voor het vetmesten van een varken, in dit geval het opbouwen van een relatie met het slachtoffer. Vervolgens wordt het varken geslacht, een metafoor voor het oplichten van het persoon.
De metafoor komt uit Taiwan en China, waar de meeste van deze oplichters actief zijn. Ze opereren vaak in callcenters, die vanuit Cambodja en Myanmar opereren. Om de scams te bestrijden, hebben vrijwilligers het platform GASO opgezet.
Heb je ook te maken met een vorm van oplichting of chantage? Vind meer informatie over wat je kan doen op de website van GASO en de Nederlandse Fraudehelpdesk.