Foto: QQ7/Shutterstock
De ineenstorting van de Britse pond en overheidsobligaties heeft de Bank of England ertoe gedwongen om de geldprinters meteen aan te zetten. Fondsmanagers van de grootste pensioenfondsen van Engeland kregen op woensdag zogenaamde ‘margin calls’, wat betekent dat ze geliquideerd worden als ze niet snel meer onderpand inbrengen.
Bank of England grijpt in
De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk moest direct ingrijpen om te voorkomen dat de obligatiemarkt in een dodelijke spiraal zou geraken. “De interventie van de Bank of England was nodig om een vicieuze cirkel te voorkomen die pensioenfondsen mogelijk had gedwongen om hun posities te verkopen”, aldus Claum Mackenzie, een investeringspartner bij Aon.
De snelle en significante reactie van de Bank of England geeft aan hoezeer het kantje boord was voor de pensioenfondsen en de obligatiemarkt. Als de pensioenfondsen gedwongen hadden moeten verkopen, dan was blijkbaar een totale ineenstorting van de Britse obligatiemarkt mogelijk. Dat is door het ingrijpen van de Britse centrale bank voorkomen.
In principe werken pensioenfondsen voor hun risico-modellen met historische data. Hiermee bepalen ze hoeveel risico ze met hefbomen en dergelijke kunnen nemen. Het probleem daarmee is dat je altijd verrast kunt worden door unieke omstandigheden, iets wat op dit moment dus het geval lijkt.
De Bank of England geeft aan “zoveel als nodig” bij te springen in een situatie die “een materieel risico voor de Britse financiële stabiliteit” vormt. Het gaat dus om een complete noodsituatie waarin de centrale bank flinke hoeveelheden geld moet printen, terwijl het aan de andere kant de inflatie probeert te bevechten.
Wat betekent dit voor bitcoin?
De Britse pond stort in, de rente op Engelse overheidsobligaties stijgt boven die van Italië en Griekenland uit en de centrale bank moet ingrijpen om meer ellende te voorkomen. Op de achtergrond heeft het land ook nog eens te maken met een torenhoge inflatie. We hebben het hier over een donkerzwart scenario voor het Verenigd Koninkrijk, waarvan het nog maar te hopen is dat het land erbovenop komt.
In principe is dit wederom een voorbeeld dat je geld nergens veilig is. Het complete traditionele financiële systeem is nauw met elkaar verbonden en in principe staat alleen bitcoin (BTC) hier helemaal los van. Voor veel mensen kan een gebeurtenis als deze een zogenaamde ‘wake-up call’ zijn die ze laat nadenken over de vraag “wat is geld?” Een vraag die zo belangrijk is om bitcoin te begrijpen.
So, the Bank of England is now doing QE at the same time that it is *raising* interest rates.
You can’t make this stuff up.
— James Lavish (@jameslavish) September 28, 2022
James Lavish vat het verhaal met de bovenstaande tweet goed samen. “Dus de Bank of England is nu geld aan het printen en op hetzelfde moment de rente aan het ‘verhogen’. Je kunt het bijna niet zelf verzinnen”, aldus Lavish. Daar heb ik persoonlijk helemaal niets aan toe te voegen.
Het traditionele financiële systeem piept en kraakt en centrale bankiers proberen alles met een dikke rol ducttape op te lossen. Op het beleid van de Bank of England is in ieder geval geen peil meer te trekken. Aan de ene kant de inflatie bevechten met hogere rentes, terwijl aan de andere kant de geldkraan wordt opengedraaid om de obligatiemarkt te redden.