Foto: Shutterstock/Ps.INL
Een nieuw wetsvoorstel is aangenomen door Russische wetgevers. In dit voorstel staat dat bedrijven voortaan ook cryptovaluta kunnen gebruiken in de internationale handel. Rusland is al enkele jaren in oorlog met Oekraïne en merkt dat het op andere manieren de westerse sancties moet omzeilen.
Problemen bij internationale betalingen
Rusland kampt al langere tijd met problemen bij internationale betalingen. Handelspartners als China, India en de Verenigde Arabische Emiraten zijn allemaal voorzichtiger geworden. Dit komt vooral doordat banken in die landen onder druk staan van westerse toezichthouders.
Als gevolg hiervan verloopt het betalingsverkeer tussen Rusland en zijn handelspartners moeizaam. Vertragingen in de handel hebben nadelige gevolgen, zo kan het handelsvolume snel afnemen, wanneer er niet tijdig betaald wordt. Dit heeft uiteindelijk negatieve impact op de economieën van zowel Rusland als zijn handelspartners. Volgens de centrale bank hebben de betalingsachterstanden geleid tot een daling van 8 procent van de Russische import in het tweede kwartaal van 2024.
Nieuwe wet, september invoering
Russische wetgevers hebben afgelopen dinsdag een wetsvoorstel aangenomen dat bedrijven toestaat om crypto, zoals bitcoin (BTC) of ethereum (ETH) te gebruiken voor betalingen. De wet zal naar verwachting in september van kracht worden. Een van de voorstanders van de nieuwe wet, Elivar Nabiullina, zei dat de eerste transacties dit jaar nog plaats zouden vinden. Nabiullina is de gouverneur van de Russische centrale bank.
Anatoly Aksakov, voorzitter van de Tweede Kamer van het parlement in Rusland, vertelde aan de parlementsleden dat het een historisch besluit is op financieel gebied. Daarbij zal de nieuwe wet voor de centrale bank een nieuwe ‘experimentele’ infrastructuur voor cryptobetalingen creëren. Overigens moeten de details van de infrastuctuur nog aangekondigd worden.
Andere regels en invloed van de nieuwe wet
Naast de nieuwe wet over cryptobetalingen zijn er ook andere regels opgenomen. Zo is er een regelgeving voor minen en de circulatie van cryptocurrencies. Bovendien moeten cryptobeurzen voldoen aan de anti-witwas (AML) en bestrijding tegen financiering van terrorisme (CFT) standaarden. Daarbij zijn er duidelijke richtlijnen opgesteld voor de belastingheffing op cryptotransacties.
Ondanks de inspanningen van Rusland om over te stappen op de valuta van zijn handelspartners en een alternatief betalingssysteem te ontwikkelen binnen de BRICS-groep van opkomende economieën, worden veel betalingen nog steeds in dollars en euro’s uitgevoerd en verlopen via het internationale SWIFT-systeem.
De banken lopen hierdoor meer risico door secundaire sancties. Dat bevestigt Nabiullina ook en gaf aan dat betalingen voor import het nog lastiger maakt. De nieuwe wet kan helpen om deze problemen te verminderen. Bovendien kan de wet leiden tot snellere en minder geblokkeerde transacties. Houdt het nieuws in de gaten om up-to-date te blijven van de laatste ontwikkelingen!
🚀 Blijf elke dag op de hoogte van wat er speelt in de wereld van crypto! Volg ons op Instagram voor het belangrijkste nieuws, interessante updates en maandelijkse crypto give-aways.