Ivo Melchers Ivo Melchers
4 min. leestijd

Aandelenbeurzen diep in het rood, Japanse handel ligt zelfs stil

s
icon-finance
Finance nieuws
Aandelenbeurzen diep in het rood, Japanse handel ligt zelfs stil

Foto: VTT Studio/Shutterstock

Bitcoin (BTC) en de rest van de cryptomarkt hebben een ongekende daling meegemaakt, die haar oorsprong lijkt te vinden in de traditionele aandelenmarkten. De Japanse beurs wordt geteisterd door zijn grootste daling sinds de Zwarte Maandag 1987 – een van de grootste en meest dramatische beurscrashes ooit – wat tot een uitverkoop op de andere wereldwijde aandelenmarkten heeft geleid.

Grootste crash op Japanse beurs sinds 1987

Het bloedbad op de financiële markten werd vorige week vrijdag ingeluid nadat de vrees voor een Amerikaanse recessie werd aangewakkerd door teleurstellende arbeidsmarktcijfers.

De Nikkei 225, de belangrijkste aandelenindex van Japan, staat al dagen op negatieve wijze in de schijnwerpers. Vorige week vrijdag sloot de Nikkei 5,8% lager, wat de grootste daling sinds maart 2020 met de uitbraak van de COVID-pandemie markeert.

De koersval volgt slechts dagen nadat de Bank of Japan (BOJ) een nieuwe renteverhoging van 0,25% had aangekondigd, terwijl andere wereldwijde centrale banken juist praten over lagere rentes.

Als gevolg steeg de Japanse yen tot zijn hoogste koers in vier maanden, wat een hoop onzekerheid en risico’s heeft gecreëerd voor Japanse bedrijven en wereldwijde beleggers.

Vandaag is de yen verder geklommen tot zijn hoogste niveau sinds januari, en is de verkoopgolf op de Japanse aandelenmarkt in extreme vorm doorgezet. De Nikkei is met maar liefst 12,4% onderuit gegaan, waarmee het percentueel gezien de slechtste dag voor de index is sinds de Zwarte Maandag in 1987. In termen van punten is het de grootste daling in de hele geschiedenis, met een verlies van 4,451,28 punten.

De crash heeft alle winsten van de Nikkei van dit jaar doen verdwijnen, waardoor de index nu in de min staat voor dit jaar. Ook de TOPIX (Tokyo Price Index) is als pudding in elkaar gezakt met een verlies van 12,2%.

De daling was zelfs zo erg dat de beurshandel in Japan een aantal keer stil is komen te liggen om zo de gemoederen te kalmeren.

Wereldwijde aandelenbeursen hard onderuit

De paniek heeft zich tevens verspreid naar de aandelenbeurzen in de regio. Ook in Seoel werd de handel tijdelijk stilgelegd, en zakte de index met 10,5 procent. De beurs in Taiwan verloor meer dan 8 procent, terwijl de hoofdindex in Sydney met 3,8 procent daalde. Daarnaast leverden de beurzen in Hongkong en Shanghai respectievelijk 2,6 procent en 1,3 procent in.

De Aziatische marktcrash heeft logischerwijs een domino-effect op andere wereldwijde aandelenmarkten.

De Euro50, bestaande uit de vijftig meest waardevolle bedrijven uit de Eurozone, staat momenteel 2,85% in de min. De Nederlandse AEX kleurt 2,79% in het rood.

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn in de pre-market sessies ook flink gekelderd. De S&P 500 is met 1,84% gedaald en de NASDAQ met 2,43%. De aandelen van giganten als Google, Amazon, Microsoft, NVIDIA, Apple, Meta en Tesla zijn stuk voor stuk rond de 10% onderuit gegaan.

Bitcoin koers duikt onder $50.000, slagveld op cryptomarkt

De cryptomarkt wordt zoals gewoonlijk nog een stuk harder getroffen. De bitcoin koers is na een daling van meer dan 17% zelfs even onder de $50.000 gedoken, voor het eerst sinds februari van dit jaar. Ethereum (ETH) ging zelfs met ruim 22% onderuit tot zijn laagste prijs sinds januari van zo’n $2.100. Bijna iedere top 100-cryptomunt stond vanmorgen tussen de 20% en 30% in de min, wat een groot slagveld weerspiegelt.

Inmiddels is bitcoin weer iets opgeveerd tot bijna $53.000, wat ook de rest van de markt een boost heeft gegeven. Desalniettemin wordt de cryptomarkt natuurlijk nog altijd overheerst door angst en paniek.

Tijdelijk 10 euro gratis crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om bitcoin of een andere cryptomunt te bemachtigen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 10 euro crypto naar keuze cadeau. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak 10 euro gratis

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Dogecoin-kloon op Ethereum explodeert 900% na Binance-notering
Dogecoin-kloon op Ethereum explodeert 900% na Binance-notering
Advertentie

Trending Finance nieuws

Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
3 redenen waarom crypto de komende maanden goud kan worden
Goud en bitcoin ‘must have’ in visie van Nederlandse analist na Prinsjesdag
Hoe zorg je ervoor dat je niet in een cryptoscam trapt?
Hoe zorg je ervoor dat je niet in een cryptoscam trapt?
Advertentie